Hela historien om kvinnomisshandel, som Polisen skrev om i sociala medier, var en påhittad historia.
– Ja, jag fick veta att det var ett fiktivt inlägg, för att få fler att anmäla den här typen av brott, säger Anders Djurestad, chef i lokalpolisområde Järva.

Det var många som reagerade på Polisens inlägg om en kvinna, som hade modet att anmäla sin man för misshandel. Polisen beskrev historien ingående; med bilder på hus, trappuppgång och ytterdörr. Inlägget fick nästan 200 likes, hjärtan och välvilliga kommentarer.

Men inlägget kritiserades också för att ”göra klickvänligt content av folks utsatthet för likes”, något som polisen kritiserats för tidigare. Men nu hör Anders Djurestad av sig till Nyhetsbyrån Järva för att tala om att inget i historien har hänt.

Annons:

Bilderna är från en fastighet i Rinkeby, och det var inte helt lyckat

– Nej, det är ett fiktivt exempel och en förklaring till hur brott i nära relation kan gå till, som skulle motivera dem som är utsatta i en relation att höra av sig till oss. Bilderna är från en fastighet i Rinkeby, och det var inte helt lyckat. Nästa gång måste de vara tydligare.

Anders Djurestad betonar hur viktigt det är att lyfta problemen med våld i nära relationer.

– Vi har märkt av en ökning i hela Polisområde Nord de senaste veckorna, just vad det gäller den här typen av brott. Alla måste hjälpa till i samhället för att vi ska komma till rätta med det här.

Hur vanligt är det att polisen fejkar sina inlägg i sociala medier?

Viktor Arnell, som först uppmärksammade inlägget som tycktes exponera kvinnan i historien och hennes bostad, trappuppgång och lägenhetsdörr kommenterar:

— Det låter märkligt att en så detaljerad historia var helt uppdiktad utan att de skrev ut det. Hur trodde de att inlägget skulle få fler att att våga anmäla våld i nära relationer när signalen som ges är att polisen kommer nyttja din historia till att göra content? Hur vanligt är det att polisen fejkar sina inlägg i sociala medier? Det låter verkligen konstigt att en myndighet gör så och inger knappast förtroende.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email