en fotoutställning inne på Medborgarkontoret.

Inne på Medborgarkontoret i Rinkeby finns fotoutställningen Pandemins hjältar, som vill rikta ljuset mot stadens samhällsbärare. De är sjuksköterskor, pedagoger och tunnelbaneförare. De är socialarbetare och ungdomsledare. De är hjältarna som gör stockholmarnas vardag möjlig.

Under höstlovet 2020 fick tio ungdomar i uppdrag att porträttera sina hjältar i Stockholms ytterstadsområden. Sju av dem som fotograferats och intervjuats kommer från Järva. Arbetet handleddes av fotograferna Angelina Bergenwall och Senay Berhe.

Venus Mohammed är kock på en förskola i Tensta och intervjuas av Josef Kadim.

”Det märks att pandemin har påverkat alla, men extra mycket här där det inte går att följa restriktioner eftersom vi arbetar med barn. Men för min del, som lagar och serverar maten, försöker jag göra mitt bästa för att underlätta för de föräldrar som måste vara på jobbet. Det är inte alla som har lyxen att jobba hemma och då vill jag att de ska känna att åtminstone deras barn är i trygga och varma händer.”

                                                                                                                                                                                                                                 

Ibbo Njie är fritidsledare på Rinkeby ungdomsgård och intervjuas av Yussuf Hussein.

”På fritidsgården brukar vi hälsa på varandra ordentligt både med handslag och kramar. Nu gäller det att hålla avstånd och hälsa genom att vinka. Med pandemin blev många aktiviteter inställda eller väldigt begränsade, men som tur är har fler börjat komma till oss på sistone. Vi har lagt extra energi på att hjälpa och stötta barn och ungdomar som haft det svårt i dessa tider. Ni unga gör ett fantastiskt jobb och jag hoppas att ni når era drömmar! Det är därför vi kämpar just nu. När vi har jobbat klart så vet vi att ni kommer ta över, vilket gör att jag inte känner mig orolig alls. Jag vet att jag har er bakom mig och att allt kommer lösa sig.”

 

Ailin Moaf Mirlashari, som är student på Konstfack, projektledare i Folkets Husby och grundare av nätverket Streetgäris, intervjuas av Haidar Beden.

”Behovet av öppna mötesplatser i Järva, och speciellt Husby, är stort och det var jobbigt att behöva stänga ner verksamheten och viktiga aktiviteter. Pandemin slog hårdast mot redan utsatta. Medieblicken var också riktad mot Järva och vi fick höra en massa rasistiska uttalanden. Det blev ännu tydligare, svart på vitt, att alla liv inte är lika mycket värda och att alla inte har samma förutsättningar för att skydda sig på bästa sätt under en pandemi.”




Mohammed Hagi Farah kallas ofta Ortens Farsa. Han är pensionär, före detta medborgarvärd och Årets Eldsjäl 2019 och han intervjuas av Yussuf Hussein. 

”Vi har förlorat många äldre från området, vilket är oerhört trist. Det är huvudsakligen en följd av att vi inte fått rätt information vid rätt tidpunkt. Det var svårt att begripa att en pandemi var på ingång. Problemet är att vårt folk jobbar runt Arlanda, som taxichaufför och godshanterare, men också inom serviceyrkena. När de inte fick information om hur vi kan hindra smittspridning så kom de sedan hem till sina trånga lägenheter där både barn och äldre föräldrar lever tillsammans. Det ledde till att smittspridningen var som störst i våra områden. Jag är mycket tacksam för ungas engagemang – ni är framtidens hopp!”

 

Franco Rodriguez är tech-coach på Tech Tensta, en fritidsverksamhet med fokus på tech för ungdomar och intervjuas av Sheyma Isse.

”Det har känts lite som en bergodalbana. Speciellt i början kom färre ungdomar till vår fritidsgård. Det var oroande med tanke på hur mycket skola och fritidsverksamheter hjälper till med social kompetens och trygghet. Positiva saker har också hänt. Vi blev finalister i Framtidsverkets tävling i kategorin ’Årets hjälte’ för att vi och våra ungdomar hjälpte till med bågar till visir. Vi kombinerade vår kunskap om teknik med pandemins utmaningar och visade alla i vår stadsdel att det är möjligt för ungdomar att hjälpa till och påverka under en svår tid. Vi lyckades vända det till något positivt. Det har hjälpt oss att växa som människor.”

 

Gia Theorin är projektledare för Järva i Samverkan och intervjuas av Sheyma Isse.

”Jag är själv uppvuxen i Tensta men jobbar för hela Järvaområdet idag. Många föreningar lider på grund av att resurser har dragits ner. Vi får inte glömma att föreningarna verkligen gör stora insatser för barn och unga i Järva och behövs mer än någonsin. Det är där Järva i Samverkan kommer in och stöttar som en god kraft under pandemin också. Vi är i uppbyggnadsfasen, men har precis skrivit avtal med Familjebostäder på Rinkebystråket på nästan 300 m2 som ska bli ett kansli för föreningarna. Pandemin har också påverkat möten med människor. I mitt jobb är bemötandet avgörande och tyvärr har mycket skett digitalt.”

 

Aweis Abdulkadir, som är socialpedagog och socialarbetare på bland annat Fryshuset Husby, intervjuas av Yussuf Hussein.

”Eftersom jag arbetar med människor så ser jag hur de lider och det har påverkat mig en hel del. Jag jobbar i en miljö som kräver snabba omställningar och att vänja sig vid det har inte alltid varit så enkelt. Om vi visar varandra kärlek och tar hand om varandra så tror jag att vi kommer ta oss igenom den här svåra perioden. Rent praktiskt vill jag se mer fokus på den digitala biten för att se till att alla är uppdaterade och uppdaterar varandra. Då kan vi minska den fysiska aktiviteten och därmed bromsa smittspridningen.”

 

 

Utställningen Pandemins hjältar visas på Medborgarkontoret i Rinkeby fram till den 16 mars.

Print Friendly, PDF & Email