Heba Saadieh.

Heba Saadieh är den första palestinska VM-domaren i fotboll någonsin och bor sedan två år tillbaka i Järva. Krista Sirviö fick nyligen till ett fint samtal med henne om nyckeln till framgång, att vara en förebild och vad hon gillar med Kista.

– Det har varit en lång resa med hårt jobb, men jag har lyckats med mina ambitioner och det var mina föräldrar som trodde på mig och stöttade mig. Min pappa gick bort förra året och han var min förebild och bästa vän. Han sa att jag skulle följa mina drömmar, berättar Heba Saadieh.

Sedan ett par år tillbaka bor hon i Järva, närmare bestämt i Kista, men hon har även bott i andra delar av Sverige. Hon föddes och växte upp i Syrien med palestinska föräldrar och började sedan studera till idrottslärare på Idrottshögskolan i Damaskus. Därefter vidareutbildade hon sig till fotbollsdomare.
– När kriget bröt ut 2013 var jag tvungen att lämna landet tillsammans med min familj. Först hamnade vi i Malaysia där jag fick börja om med mina studier, och sedan flyttade jag till Sverige 2016 och hamnade slutligen i Järva, säger hon.

Annons:

Jag har ingen speciell favoritplats här, jag gillar allt

Heba Saadieh tycker att det bästa med Kista är centrumet, närheten till service och mataffärer. Och att det finns bra kommunikationer in till stan.
– Jag har ingen speciell favoritplats här, jag gillar allt i området. Om jag ska vara ärlig gör jag mycket onlineshopping, för jag har redan sett allt som finns här så fort jag öppnar dörren.

Som certifierad FIFA-domare har hon nyligen dömt i damfotbolls-VM utomlands. På hemmaplan, i Sverige, har hon blivit ett bekant domaransikte i Ettan för herrar samt Damallsvenskan.

I internationella sammanhang brukar hon representera Palestina.

Bild: Privat

För närvarande befinner sig Hena Saadieh i Kina för en tre veckors turnering.

– Under VM mötte jag spelaren Lauren James, samt träffade jag på Caroline Seger från FC Rosengård när jag dömde i Sverige. Men jag brukar mest vara koncentrerad på de andra domarna så att jag hela tiden utvecklas och lär mig fler skills, för vägledning om något går fel. För vi är ju bara människor, ingen är perfekt, men man vill utvecklas under hela sin karriär, säger Heba.

Innan jag började visste jag inget om fotbollsregler

Redan i tidig ålder var hon intresserad av sport, såsom volleyboll och basket, men mest som hobby. Att sy kläder till sin Barbie intresserade henne också, men allt eftersom tiden gick tog fotbollen över och hon insåg vad hon ville syssla med.
– Innan jag började visste jag inget om fotbollsregler, men på domarkursen så kändes det fantastiskt och man utvecklades snabbt. Jag var den första kvinnan att döma i Syrien, för på den tiden var det ovanligt att kvinnor ens spelade fotboll där.

Sedan dess har mycket hänt och hon har hunnit samlat på sig flera domarcertifikat. I varje nytt land fick hon börja om.
– Men det har det varit värt. Nu har jag nya mål, även om jag är på toppen, resan tar aldrig slut. Jag älskar också att dansa och tränar på gymmet här i Kista flera gånger per vecka, samt spelar jag fotboll på Kvarnbacka bollplan. Man måste hålla sig i form, för det är fitnesstester inför varje domarsäsong, säger hon.

Heba Saadieh tycker att det är viktigt att unga tjejer vågar bryta mot normer och ta för sig, att inte tänka på hur man klär sig, oavsett vilken tro man har. Det är också viktigt att följa sina drömmar och att inte låta något hindra en.

En förebild, för de som ser ut som jag, att våga gå i en annan riktning

– Jag vill vara en förebild, för de som ser ut som jag, att våga gå i en annan riktning. Alla yrken behövs i samhället, alla är betydelsefulla och alla kan inte vara läkare. Det är viktigt att kämpa och jobba hårt för det man vill göra i livet.
– Att komma som flykting till ett nytt land med ett nytt språk är inte enkelt. Vare sig jag kommer till Kuala Lumpur, som jag har som bas när jag befinner mig på domaruppdrag i Asien, eller till Öland, som första gången jag hamnade i Sverige.

Inte en kotte syntes till på flera kilometers håll.

– I mitt yrke är man ofta på egen hand, man reser en hel del och stannar inte länge på samma plats. Så de vänner man har är de andra domarna som man träffar under seriespelen och säsongerna. Men lyckligtvis har jag en man och en familj som bryr sig och finns där för mig, säger hon till Nyhetsbyrån Järva.

Krista Sirviö

Print Friendly, PDF & Email