I Pakistan är lastbilarna inte bara ett transportmedel, utan även rullande konstgallerier. Nu kommer tre konstnärer från Pakistan till Järva och visar hur de arbetar.

 – Inget land i hela världen smyckar och pryder sina fordon med så mycket kärlek och omsorg som i Pakistan, säger Nazneen Anasri, från föreningen PICS, Pakistan Information & Cultural Society.

Konstnärerna Ali Salman Anchan, Haider Ali och Mumtaz Ahmad är på Europaturné och på lördag den 1 juni kommer de till Sverige. De inleder sitt arbete med att smycka en lastbil och de håller till i  Järva Folkets Park, på Eggeby gård. Deras arbete kan studeras under hela helgen ända fram till måndag den 3 juni.
 – Då är troligen lastbilen ett färdigt konstverk, säger Nazneen Anasri.

Annons:

 Den 1 juni på kvällen håller konstnärerna dessutom en workshop mellan 17-19 på Bergengatan 15 i Husby.
 – Där berättar de om sin konst och de som anmäler sig får prova själva att måla.

Pakistansk Truck Art, eller lastbilskonst, är en mycket gammal konsttradition. Förr i världen målades vagnarna som drogs av hästar eller kameler, men idag är det lastbilarna som målas.
 – Lastbilarna dekoreras med dikter, ordspråk, bilder av favoritskådespelare, poeter, idrottsmän och olika myter och legender. Sedan körs lastbilen runt i hela landet och berättar en historia för åskådarna, säger Nazneen Anasri.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bild: Shahzad Ansari


Anmälan till workshop 1 juni: info@picss.se

Print Friendly, PDF & Email