Översvämningar i Ärvinge

De senaste dygnen har det varit stora översvämningar i Stockholm till följd av regnovädret, bland annat i Järva där gångvägar har varit avspärrade.
– Det är oroväckande med klimatförändringar, man vet inte riktigt vad som kommer att hända när klimatet blir varmare, säger Lennart Wern, klimatolog på SMHI.

I huvudstaden har det varit stora översvämningar efter extremt regnfall den senaste veckan. SMHI har varnat för risk för stora vattenansamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare med regnmängder på minst 35 mm. Under torsdagen utfärdades även klass 1-varningar för bland annat Stockholms län.

– Det har varit rekordblött de senaste dygnen i Stockholm. Går man 200 år tillbaka i tiden kan man se att det har varit den blötaste maj månaden i Sverige, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI. 

Annons:
Annons:

Räddningstjänsten fick under dagarna in hundratals larm om översvämningar, och det rådde stort tryck på att få situationen under kontroll. Under natten till torsdagen arbetade sex pumpbilar för fullt ute i Stockholms kommuner, och det rådde stor brist på att hitta platser att tömma vattenlasten på, rapporterade Mitt i Rinkeby/Kista/Tensta. Järva drabbades på flera platser, bland annat med stora översvämningar i Ärvinge. Gångvägar var avspärrade till följd av de stora vattenansamlingarna.

Det kommer säkert att dyka upp väderförhållanden man inte förväntar sig, så som under de senaste dygnen

Även kollektivtrafiken påverkades av det extrema vädret. Stora förseningar och inställda avgångar drabbade bland annat tunnelbanans blå linje. 

– Det är oroväckande med klimatförändringar, man vet inte riktigt vad som kommer att hända när klimatet blir varmare. Det kommer säkert att dyka upp väderförhållanden man inte förväntar sig, så som under de senaste dygnen, säger Lennart Wern, klimatolog på SMHI.

Bojana Perovic
Print Friendly, PDF & Email