Ett foto på Olivia Ström och Ibbi Chune

Ortens Tomtenissar är Olivia Ström och Ibbi Chune som i år delar ut julklappar till barn som lever i social och ekonomisk utsatthet. På två dagar lyckades kompisarna samla in närmare 27 000 kronor.

Projektet Ortens Tomtenissar riktar sig till barn upp till 18 år bosatta i Stockholms förorter som önskar sig en julklapp, men som inte riktigt har råd med det. Målgruppen är alltså barn som lever i både social och ekonomisk utsatthet, och som inte riktigt får en julafton som många andra.

Initiativtagarna är kompisarna Olivia Ström från Hjulsta och Ibbi Chune från Skarpnäck, den sistnämnda anordnade Black Lives Matter demonstrationen i Stockholm i somras. De berättar att julen generellt är tuff för många,  speciellt i år när så många är arbetslösa under coronapandemin. Därför kom de på idén att starta ett Instagram-konto där barn anonymt skulle få chansen att skicka sina julönskningar som Ortens Tomtenissar sedan skulle uppfylla.

Annons:

Ofta när man håller i offentliga julklappsutdelningar så kommer inte folk för att man skäms för sin utsatthet.

De förklarar att när de delat ut matlådor i andra liknande sammanhang så har de upplevt att många hört av sig privat till dem och frågat om de istället kan komma och hämta matlådan en annan dag.

– Ofta när man håller i offentliga julklappsutdelningar så kommer inte folk för att man skäms för sin utsatthet. Fattigdom är starkt förknippat med skam. Då tänkte vi att vi istället ska ge barnen chansen att på eget initiativ ta kontakt med oss via Instagram. På så sätt blir det mer anonymt än om vi skulle stå på torg och dela ut julklappar, säger Ibbi Chune.

– Att leva i fattigdom är universellt inlärt att det är något man ska skämmas över. I förorten har många det tufft, och många känner att man trots det måste leva upp till samhällets krav på att ha status, pengar och fina saker. Fastän vi alla vet att vi bor i fattigdom är det ändå något som vi inte riktigt pratar om. Vår målgrupp består också av väldigt många tonåringar, och vi vet ju att det stadiet i livet kan vara väldigt svårt och präglas av många skamrelaterade känslor.

De berättar att de själva högst troligen inte hade tagit sig till sitt torg för att ta emot en julklapp och att de väldigt snart, efter att ha dragit igång projektet, lade märke till hur personer som skrev till dem ursäktade sig för att de bad om en julklapp och erbjöd hjälp i gengäld.

Vi lade märke till att de som bidragit mest och erbjudit hjälp faktiskt är de som själva på olika sätt lever i utsatthet.

Julklapparna har de finansierat genom sponsorer och en Swish-insamling. Under två dagar kunde personer skänka en slant till initiativet, och när det var dags att stänga insamlingen hade de lyckats samla in närmare 27 000 kronor.

– Det är otroligt, vi trodde inte att det skulle bli så stort! På söndag börjar utdelningen och nästan hundra barn kommer att få en julklapp tack vare insamlingen och allt vi har fått sponsrat, säger Olivia Ström.

– Responsen har verkligen varit otrolig! Något som också rörde oss, och som visar på hur man i orten trots motgångar alltid stöttar varandra, är att vi lade märke till att de som bidragit mest och erbjudit hjälp faktiskt är de som själva på olika sätt lever i utsatthet. Orten är solidaritet, Ibbi Chune.

De uppger att de vill utöka projektet till att också göra liknande utdelningar under Eid och andra högtider.

– Nu när projektet fick en sådan enorm respons vill vi gärna fortsätta utveckla det. Många barn har exempelvis hört av sig från Göteborg och Malmö, platser vi inte kan leverera till just nu. Vi har uppmanat folk att anordna liknande projekt i deras städer, därför hade varit kul om vi nästa gång hade kunnat anordna detta nationellt. Det här ska vara något som är för oss av oss säger, Olivia Ström.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email