Vem som hon, urpremiär 9 september 2022 Skärholmen Kulturhuset Stadsteatern På scen Beri Gerwise Stina Andersson Segen Tesfai Vendela Idun Willma Idris Produktion Av: Seluah Alsaati Regi: Affe Ashkar Scenografi & kostym: Jasminda Asplund Blanco Ljus: Mats Öhlin Kompositör: Simon ”Sai” Wimmer Sång: Blen Regiassistent: Sofia Wigand Dialogkonsult: Roy Rizk

I Kulturhuset i Skärholmen spelas just nu föreställningen Vem som hon skriven av Seluah Alsaati som vuxit upp i Akalla och Tensta. Pjäsen handlar om fem tjejer i förorten och deras liv med utbildning, relationer och systerskap.

Pjäsen kom till eftersom Seluah saknade en pjäs om tjejer i förorten. Pjäsen ”Snubben lättar på sitt hjärta” har nyligen spelats och den handlar om killar och deras liv.

 – Jag har intervjuat tjejer i söderort och i västerort om deras liv. Det har varit djupa och berörande samtal där tjejerna öppnat upp sig. Från det de berättat har jag byggt upp pjäsen, säger Seluah.

Annons:

Skådespelarna är fem tjejer med olika bakgrund. De har erfarenhet av att vara artister, dansare och någon har haft film – och teaterroller, men ingen har utbildning som skådespelare. Regissören Affe Ashkar har ansvarat för castingen och han har verkligen lyckats hitta rätt personer för de olika rollerna.

 – I pjäsen har tjejerna en podcast. Jag tog med det för att visa hur driftiga tjejer i förorten kan vara. Själv lyssnar och inspireras jag av att poddar och just nu är mina favoriter Edu Orten, Mellan oss och Galdem a talk. Jag hoppas att föreställningen ska ses av tjejer och killar från förorten, men alla är självklart välkomna, säger Seluah Alsaati.

Det är många skolklasser som kommer och tittar och skådespelarna brukar ha samtal med dem efter föreställningen.
 – Många elever säger att de känner igen sig bland annat för att skådespelarna pratar som dem.

Seluah Alsaati beskriver sig som en person som lätt blir rastlös.
 – Jag har alltid flera skrivarprojekt på gång. Just nu jobbar jag på och hoppas att det blir släpp av något nytt nästa år.

Pjäsens skådespelare heter Vendela Idun, Segen Tesfari, Stina Andersson, Beri Gerwise och Willma Idris. 

Monica Jansson
Bilder: Markus Gårder

En ensam tjej står i strålkastarskenet på scen.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: