I en granskning som Expressen gjort framkommer ett omfattande fusk med bidrag som borde ha gått till läxhjälp. Skolverket föreslår därför nu att stödet till ideella organisationers arbete med läxhjälp ska tas bort.
 – Straffa de oseriösa, men inte alla andra. Det är barnen som drabbas, säger Mohamed Hagi Farah.

Sedan 2014, när ett statligt stöd för läxhjälp infördes, har Skolverket delat ut sammanlagt 225 miljoner kronor till föreningar i Sverige som erbjuder läxhjälp. 2021 när 30 slumpvis utvalda föreningar granskades blev över hälften av dem återbetalningsskyldiga och tidigare i år polisanmäldes tre föreningar. 

Skolverket föreslår nu i en rapport att läxhjälpsbidraget till organisationer ska tas bort, något som skulle slå hårt mot Järvas barn och unga, menar Mohamed Hagi Farah som är engagerad i frågan.
– Läxhjälpen är så viktig. Utan civilsamhället är vi förlorade, både vi föräldrar och våra barn.

Annons:
Annons:

Expressens granskning har visat att läxhjälpspengar har hamnat i olika föreningsledares fickor och spenderats på allt från resor till teveapparater. Expressens reporter Nina Svanberg kom tillsammans med en fotograf till Rinkeby på tisdagen för att få kommentarer på granskningen och Skolverkets förslag. Hagi Farah träffade dem i Folkets Hus.

De föreningar som fuskar är kriminella och ska straffas

– De föreningar som fuskar är kriminella och ska straffas. Vi ber Skolverket att genomföra stränga kontroller så att de som är oseriösa inte kommer in. Men barnen har rätt till det här stödet. De ska inte utsättas för kollektiv bestraffning.

Det är mycket tack vare läxhjälpen som skolresultaten i Järva förbättrats, menar Hagi Farah som är orolig över att avslöjandena ska leda till att volontärer försvinner från de fungerande läxhjälpsverksamheterna.

– Varje vecka kommer folk hit direkt efter jobbet i Tumba eller Haninge. Även i mörka tider, som under pandemin, eller när det har varit skjutningar. De ser att våra barn är ambitiösa och ger dem hopp. Jag vill tacka dem av hela mitt hjärta, säger Mohamed Hagi Farah.

Anna Nygård

Expressen kom för att lyssna på Hagi Farah
Print Friendly, PDF & Email