Nuförtiden så använder sig många av n-ordet. Ordets betydelse är väldigt negativ så varför använda det i kultur och musik? N-ordets hemska historia tycker jag gör det till en självklarhet att ordet inte ska brukas.

Oftast när mörkhyade människor använder sig av det så har inte ordet samma betydelse, då kan ordet liknas vid bror, syster, eller vän.

Men när vita människor använder sig av detta ord blir det direkt rasistiskt. Att det ser ut på det viset har att göra med ordets historia och hur den användes under triangelhandeln och slaveriet. Idag använder många unga detta ord i vardagen, vilket i stort kan bero på att dagens musik reproducerar ordet. Så när ungdomar sjunger låtar där ordet används så tänker många ”det var bara i en låt” eller att det är bara ett ord.

Annons:

De normaliserar användningen av ordet i vardagen.

Det finns många kända artister som använder sig av n-ordet, som Nicki Minaj. När hon och andra artister använder sig av detta ord så blir det väldigt problematiskt eftersom de normaliserar användningen av ordet i vardagen.

Jag kan tycka att det är problematiskt att populärkultur inte är mer medveten om dessa strukturer och att kultur tyvärr på så sätt håller liv i gamla koloniala och rasistiska strukturer.

Ska vi verkligen behöva diskutera dessa frågor på så grundläggande nivå trots att vi lever på 2000-talet? Historia är viktigt för den lär oss mycket om hur det har varit. Men historia är också viktigt för att den ger oss en bild av hur det kan komma att bli i framtiden. Jag tycker att historien har tydligt beskrivit slaveriets och rasismens problematiska effekter för människor med afrikansk och Afro-amerikansk bakgrund.

För oss med afrikanskt påbrå kommer ordet aldrig att bara vara ett ord

En lösning är att vi alla helt slutar använda oss av n-ordet, då vi inte kan ändra på dess negativa historia. Samt att vi bör belysa problemet mer, så att vi når ut till de artister som så frekvent reproducerar och normaliserar användandet.

För oss med afrikanskt påbrå kommer ordet aldrig att bara vara ett ord. Ordet ska aldrig normaliseras och när kultur och musik normaliserar det så reproducerar de rasism och diskriminering. Detta oavsett vad syftet varit eller vad man egentligen menade. N-ordet var och är i sig ett rasistiskt uttryck.

Rayan Hussein Mohamoud,
årskurs 8, Enbacksskolan.
SO-verkstan i samarbete med Nyhetsbyrån Järva
Print Friendly, PDF & Email