En gråhprig man i sina bästa år, sitter framför sina konstverk och tittar rakti in i kameran.

Idag är Finlands självständighetsdag och illustratören Markku Huovila berättar vad nationaldagen och hans ursprung betyder för honom.
 – Jag påminns varje gång jag öppnar munnen om vem jag är.

Illustratören Markku Huovila föddes i pappersbrukssamhället Kymmenedalen i sydvästra Finland, en timme utanför Helsingfors. Han flyttade till Sverige 1973 och arbetade som hemspråkslärare i Borlänge, men flyttade sedan till Tensta 1976 och där bor han fortfarande kvar än idag.

De senaste åren har antalet finnar minskat i Järva. Markku berättar att den finska föreningen i Rinkeby hade stora fina lokaler med ungefär 800 medlemmar. Med tiden blev dock lokalerna mindre och mindre och på 1990-talet var det endast en liten källare, långt ifrån centrum, som hade ölkvällar en gång i veckan.

Annons:

Så varför flyttade alla finnar?

Den närmaste bastun från Tensta ligger sju mil bort

– Det kanske beror på att de inte kan bejaka sina livsvanor. Förut fanns det två bastur i min byggnad och då var vi fler finnar. Men de flyttade när bastun försvann.

Den närmaste bastun från Tensta ligger sju mil bort, och enligt Markku kan inte bastun på badhusen jämföras med den riktiga finska bastun.

– När jag åker hem till Finland och bor hos mina släktingar så frågar de “ska vi sätta på bastun nu eller senare?”. Så de frågar inte om vi ska basta, utan när.

Markku har bott i Tensta i snart 50 år och har sett folk komma och gå. Vad som har förändrats, enligt honom, är att alkoholisterna har minskat i antal och att Systembolaget har stängt.

Systembolaget lades ner på grund av ’för litet kundunderlag’


– Förr fanns alltid alkoholister som ropade till mig och ville prata, både på finska, och svenska. Men Systembolaget lades ner på grund av “ för litet kundunderlag”, jag kan dock inte säga om det är bra eller dåligt att de stängde. Systembolaget och bastun lyser med sin frånvaro.

Idag, den 6 december, är det Finlands nationaldag och det är 106 år sedan landet blev självständigt från Ryssland. Markku berättar att man tittar på TV och följer mottagningen på presidentpalatset. Dit kommer folk uppklädda för att möta presidentparet, men allt är inte ett glamoröst firande.

– Man blir lite allvarlig när man tänker på den dagen och tänder ljus på fönsterbrädan. Det är motsatsen till den svenska nationaldagen, den firas på den ljusa delen av året. Den finska firas på den mörka.

På nationaldagen tänker man på alla krig som Finland gått igenom för att bli självständiga


På nationaldagen tänker man på alla krig som Finland gått igenom för att bli självständiga och krigsfilmen “Okänd soldat” visas på TV i Finland varje år.
– Alla har släktingar eller anhöriga som har dött i kriget.

Trots att han har bott i Sverige sedan 1970-talet håller Markku fast vid vissa finska traditioner.
– Min sambo brukar baka joulutorttu (julkaka) och så fort det blir snö ute så brukar hon åka skidor, fastän det inte finns några spår. På julbordet brukar vi ha alla möjliga olika lådor som potatislåda, morotslåda och kålrotslåda. Affärerna håller dock inte nivån, så det måste man laga själv.

Markku har svenska förfäder, långt tillbaka på 1700-talet, men hans finska rötter har han aldrig lämnat. Han talar finska med sin sambo och deras två barn. Han skriver även på finska och anser att han talar bättre finska än svenska.
– Jag håller kvar min finskhet. Varje gång jag öppnar munnen så vill folk svara på finska. Jag blir avslöjad, jag kan inte dölja att jag är finne. Det blir oftast svordomar som perkele eller kiitos, för det är det som folk kan.

Jonna Ekström
Bild: Tiziana Solis
Illustration: Markku Huovila

Print Friendly, PDF & Email