Många män i foajen till Folkets hus.

Klockan var halv elva på lördagsförmiddagen då Partiet Nyans extrakongress brakade samman. Ut strömmade runt 20 av de dryga 120 ombuden från stora salen i Rinkeby Folkets Hus.
– Det är rena cirkusen, Mikails cirkus.

Vid valet av partiordförande fanns två kandidater, Mikail Yüksel och Sead Busuladzic. Yüksel valdes av majoriteten av ombuden. När valet var genomfört lämnade ett 20-tal ombud lokalen i protest.

– Jag fick inte ordet, partiets sekreterare satt som ordförande och han vägrade ge mig ordet, säger Hamza Akacha.

Annons:
Annons:

Bland ombuden som lämnade kongressen fanns flera från Järva. En av dem var Bashir Aman Ali, som stod högt upp på vallistorna i Stockholm. Han skakade bara på huvudet och skrattade.
– Det här går inte.

Redan halv nio på morgonen hade extrakongressen öppnats. Utanför Rinkeby Folkets Hus står en polisbil och en polispiket parkerade, redo om det skulle uppstå tumult. Anledningen är att oppositionen i partiet står utanför och protesterar mot kongressen, som de anser vara felaktigt utlyst. De är före detta medlemmar, sådana som blivit uteslutna eller självmant lämnat partiet, och de delar ut en rapport ”Underlag till uteslutning av Mikail Yüksel”, och ett flygblad där partiets ordförande anklagas för maktmissbruk.

Han vill inte att vi ska bilda lokala föreningar

Oppositionen påstår bland annat att Yüksel tagit beslut om att delta i valet till Europaparlamentet utan formellt beslut i styrelsen, att han har utsett en valberedning bestående av en enda person och att han trakasserat ett flertal medlemmar. Dessutom har han aktivt stoppat etablering av lokalavdelningar i partiet.

– Jag bildade en lokalavdelning i Nyköping och istället för att tacka mig, så blev jag utesluten. Han vill inte att vi ska bilda lokala föreningar, säger Ibrahim Ben Alaya, som var en av dem som delade ut flygblad utanför lokalen.

Kongressen är riggad, menar de, eftersom flera av ombuden har blivit medlemmar efter den 1 november, och det är inte tillåtet enligt stadgarna. Flera röster hörs bland ombuden som lämnat kongressen om vikten av att bilda ett nytt parti. ”Han har lurat oss alla.”

Partiets Nyans fick tre platser i kommunalvalet senast, två i Botkyrka och en i Landskrona. Nu lämnar två av tre folkvalda ledamöter, Hamza Akacha i Botkyrka, och Sead Busuladzic i Landskrona, extrakongressen och partiet.
– Vi kommer inte acceptera att vårt parti styrs av en diktator, säger Hamza Akacha.

Majoritetens röster har vunnit

Några timmar senare, när extrakongressen är avslutad, kommer Mikail Yüksel ut från salen. Han är nöjd med kongressens resultat.
– Ja, det var bra synpunkter och majoritetens röster har vunnit. Jag tycker att det gick bra.

Anklagelserna som riktas mot honom avfärdar han helt:
– Det är bara dumheter. Vi är ett parti och vi förhåller oss till våra stadgar. Allt som har beslutats har beslutats i enlighet med våra stadgar.

Men två av tre folkvalda för Partiet Nyans lämnar nu partiet. Hur ser du på det?

– Lämnar de partiet? Inte vad jag har hört. De var bara missnöjda med kongressen. Vi får se hur det blir, säger Mikail Yüksel.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Många män i foajen till Folkets hus.
Mikail Yüksel
Print Friendly, PDF & Email