fotbollsspelar i HIF-tröja.

Om Taha Alis väg till Helsingborg

Nyheter/Sport

Taha Ali är tenstasonen som blev fotbollsproffs. Numera bär han Helsingborgs färger när han spelar i allsvenskan.
– Jag har alltid sagt och trott att han skulle bli proffs, säger hans storebror Dahir.

Taha har spelat professionell fotboll i flera år och redan förra året debuterade han i allsvenskan för Örebro SK. Men han fick lite speltid och lånades ut till Västerås i Superettan.
– Där gjorde han kaos och han fick flera erbjudanden efteråt både från klubbar i allsvenskan och utomlands.

Jag lovade mig själv att Taha skulle lyckas

Hans äldre bror Dahir berättar om brorsans karriär.
– Han spelade alltid fotboll, precis som jag. Han började som liten och spelade med Bromstens IK och Spånga IS.

Dahir har själv spelat fotboll i flera år, som junior i Brommapojkarna. Idag är han rådgivare och agent åt sin yngre bror och driver tillsammans med två vänner agenturen Talenti Sport. Men hans väg dit har inte varit spikrak.
– Nej, jag tog fel bana i livet, men jag lovade mig själv att Taha i alla fall skulle lyckas. Det var min dröm, det jag brann för. Jag och mina syskon vakade över honom, vi såg till att han valde rätt väg.

När Taha var i tioårsåldern åkte han med en grupp killar från Järva till England för att provträna med Manchester Citys ungdomsakademi. 
 – Han och två andra grabbar från Västerort utmärkte sig och hade chans att få kontrakt. Men mamma tyckte att han var för liten, så han fick återvända hem igen.

Många fick syn på den där killen med den avancerade tekniken

Under en period i tonåren slutade Taha med fotboll, satt mest hemma och spelade playstation eller på datorn istället. Då tog Dahir tag i honom och såg till att han fick en plats i Sundbybergs IK:s juniorer.
– Där gjorde han kaos och fick ganska snart spela med seniorlaget.

Två svensk-somaliska bröderI två år spelade Taha i SIK, och många fick syn på den där killen med den avancerade tekniken, han tog sig fram överallt. Sundbybergs IK spelade i division 3 då, och Stocksund i division 2 hörde av sig. Från Stocksund gick Taha till Sollentuna FK, som spelar i division 1. Där spelade han i två år, ”gjorde kaos” igen och allsvenska Örebro blev nästa lag.

Under några år spelade Taha Ali även futsal parallellt och han har gjort sex landskamper för det svenska futsallandslaget 2018 och 2019. Om hans teknik skrev Expressen ”Taha Ali har egenskaper en-mot-en offensivt som bara kan matchas av ett fåtal i Sverige. Han är kanske till och med bäst på det.”

Snart drar allsvenskan ingång, Taha bor numera i Helsingborg och Olympia är hans hemmaplan. Dahir och hela familjen ger honom allt stöd.

 – Jag har lovat mig själv att Taha ska bli en av de första fotbollsproffsen i världen med somaliskt ursprung. Han kan bli en viktig förebild för alla barn och ungdomar och visa att ingenting är omöjligt, säger Dahir.

Kerstin Gustafsson Figueroa
De stora bilderna: Linda Carlsson/HIF
HIFs sportchef Andreas Granqvist och Taha Ali.
Print Friendly, PDF & Email