Nasir Ahmad Arif är lärare på Cordoba-skolan i Kista och han har plågats över hur ordet Khalifa missbrukas i teveserien.
 – Islam betyder fred, se hur det används nu. Den som vill se vad islamiska staten egentligen är, då ska man studera perioden i Andalusien och staden Cordoba. 

Nasir Ahmad Arif är född i Vårby gård, söder om Stockholm, men har bott i Husby sedan han var två år. På Cordoba International ansvarar han för undervisningen i islam på Elevens val och även för skolans värdegrundsarbete. Han är klädd på ett sätt som ibland kan leda till komplikationer.

 – En förälder i skolan reagerade negativt och påstod att jag klär mig som en salafist. Men det stämmer inte.
Han ler lite grann och säger:
– Jag klär mig så här av fri vilja och mina kläder liknar profetens klädsel.

Annons:

Nasir har studerat islamisk teologi i både England och sina föräldrars hemland Pakistan. Han arbetar också som imam i en moské inne i sta´n,  vid St: Eriksplan. När han predikar gör han det på fyra språk; svenska, engelska, arabiska och urdu. Med stort intresse har han sett alla avsnitten av Kalifat.

– Jag har sett tre olika typer av muslimer i serien, men jag har inte hittat mig själv. Först Fatima, som bara till namnet är muslim. Sedan Suleihas pappa, en sekulär muslim som inte vill att hans dotter ska bära slöja.

Och den tredje kategorin är IS-anhängarna.
– De visar ingen medmänsklighet alls och de har ingen kunskap om islam. De till och med bad fel.

De kunde väl i alla fall visa bönen rätt

Nasir Ahmad Arif tycker att SVT har gjort riktigt dålig research i det fallet.
– Arabiskan var fel, bönen var fel, mycket var fel. De kunde väl i alla fall visa bönen rätt. Vanliga praktiserande muslimer, de som ber, har vanligt arbete, de fanns inte med någonstans.

Suleiha, den sökande unga tjejen i serien, var den roll som han tycker bäst speglade verkligheten.
– Hon var en ung person som tappat tron på samhället. Och om föräldrarna inte är öppna för sina barn, så finns det nog en risk att de kan hitta någon som Ibbe.

Nasir tycker ändå att Kalifat på många sätt är trovärdig

Nasir tycker ändå att Kalifat på många sätt är trovärdig. Han har själv hört liknande historier som det berättas om i serien. En gång, för några år sedan, träffade han en ung man, som liknade Ibbe. Och han känner till två bröder, som ville göra ”jihad” och ansluta sig till IS. En av dem lyckades man stoppa, den andre åkte iväg. Precis som seriens Suleiha och hennes syster.

– En av pelarna i islam är jihad, men vad är det? Själva ordet betyder att man ska anstränga sig, att kämpa. Den som skadar något levande har skadat hela mänskligheten och den som räddar något levande, räddar hela mänskligheten. Så står det i Koranen.

Det budskapet tycker Nasir att både IS-anhängare och de som attackerar islam borde lyssna till. Han tycker att serien Kalifat är intressant och sevärd, men den har inte gjort det lättare att vara muslim.
– Nej, redan nu är det svårt för oss att få jobb, att få en plats i samhället. Hur ska en tjej i hijab kunna få jobb på Arlanda efter det här?

Kerstin Gustafsson Figueroa
Foto: Johan Paulin /SVT

Sista avsnittet i serien Kalifat sänds ikväll, söndag, 21.00 i SVT1.
Hela serien finns på SVT play.

Print Friendly, PDF & Email