Två porträttbilder jämte varandra. På den vänstra en kvinna med rött hår. Hon står utomhus i halvskugga och bär en svart topp. På den högra bilden en man med svart kavaj och vit skjorta.

Anders Österberg och Carolina Sinisalo, båda aktiva socialdemokrater i Järva, skriver om ordens betydelse i sin insändare. 

I riksdagens debatter och på de nationella debattsidorna hyllas sällan de ungdomar från eftersatta områden som sköter sig, sköter skolan och extrajobbet. Istället så hörs epitet som adidasslödder, monster eller avskum om ungdomsbrottslingar. Men den hårda retoriken har inte stannat där. Sverigedemokraternas förstanamn i Järfälla fick avgå för att han chattat om att svarta ska hängas. Han försvarade det som skämt, men ingen har ställt frågan till afrosvenskar om vad de tycker om sådana ”skämt”.

I Sverige idag finns det ett avhumaniserande språk

Ord har en enorm makt. Alla behöver ta en rejäl funderare på hur de beskriver andra människor. I Sverige idag finns det ett avhumaniserande språk. Det är farligt. Ökade klyftor vidgas ännu mer genom retoriken. De flesta i eftersatta områden vet att det kommer ta tid att vända den här utvecklingen.

Det behöver byggas ett samhälle som håller ihop, och bli slut med det sönderhackade samhället, där varje del är privatiserad. Men alla, speciellt de med mest politisk, ekonomisk och kulturell makt, behöver omfamna ett varmare språk. Det har stor betydelse.

Anders Österberg, S, riksdagsledamot och simtränare
Carolina Sinisalo, S, folkbildare mot våldet

Print Friendly, PDF & Email