Man i keps och mustach, ler och ser rakt in i kameran.

”Är man inte beredd att försvara svensk demokrati och vårt sätt att leva ska man naturligtvis inte heller bli svensk medborgare”, skriver Kristersson. ”Viljan att försvara Sverige är lägre i landets utsatta områden”, säger Magnus Hjort, chef för Myndigheten för psykologiskt försvar. Varför höjs röster om så kallade utsatta områdens försvarsvilja nu?

 Finns det någon information vi har missat? Har ni frågat folk här? Har ni frågat om försvarsviljan bland människor i Djursholm, Danderyd eller Täby?

Jag bor i vad vissa kallar ”utsatt område” – jag kallar det för område. Glöm inte, de flesta som bor här kommer från länder där bomber från Sveriges allierade har fallit. Vi har flytt från krig och statskupper, inte för att kriga, utan för att leva i fred.

Annons:

Historien visar att i krig drabbas fattiga hårdast

De senaste åren har vi har upplevt Sveriges förfall, från sin internationellt kända position som välfärdsstat till ett samhälle med kriser och strejker. Den politiska utvecklingen har gått tvärt emot allt som invånarna i bostadsområdena har önskat sig. Politiker har avvecklat, privatiserat, höjt hyror och kränkt arbetarnas rättigheter. De har skapat otrygghet i människors liv när skolor stängs, när vården inte kan täcka de enorma behov som finns, när arbetare behöver ha flera jobb för att kunna betala hyran. När det kollektiva vi hade en gång i stället har blivit det individuella har någonting väsentligt försvunnit. Och nu kommer anklagelser från statsministern och chefen för Myndigheten för psykologiskt försvar om att försvarsviljan är låg.

Ser inte ni den polarisering som har skett i samhället de senaste fyrtio åren? Och nu vill ni skicka ut våra ungdomar i krig? Ja, historien visar att i krig drabbas fattiga och människor med utländsk bakgrund hårdast.

I USA år 1967 skapades en armé på 100 000 man, och 40 procent av dem var afroamerikaner, fastän de endast representerade elva procent av befolkningen. Studier har visat att den amerikanska försvarsmakten rekryterade mer aktivt i fattiga områden.  “Gör något värdigt för ditt land och få pengar för det!” I USA fanns även en strategi att skicka dem som dömts till fängelse ut i krig, man sparade fängelseplatser på det sättet. Dessutom skickade de iväg människor utan uppehållstillstånd och lovade dem medborgarskap när de kom hem. Om de kom hem.

Lämna våra så kallade utsatta områden ifred

Känner ni igen er? I Sverige är häkten och fängelser också fulla. Situationen här hemma börjar på flera sätt likna situationen i USA. Vi måste vara beredda på liknande rekryteringsstrategier från regeringen och Försvarsmakten.

Jag kommer aldrig stå bakom att människor från orten skickas som soldater till krigsmaskinen NATO. Lämna våra så kallade utsatta områden ifred. Vi krigar varje dag för att få vardagen att gå ihop.  

Ilhan Kellecioglu

Magnus Hjort låter efter publicering meddela att han blivit felciterad i media. Han talade på en konferens om försvarsviljan, men sade enligt uppgift ”att tilliten varierar i landet mellan bostadsorter och bostadsområden”.

Print Friendly, PDF & Email