– Vi som bor i socioekonomisk utsatta förorter upplever gång på gång, att medierna pratar om oss och inte med oss, sade Eleni Terzitane vid ett seminarium om ”engagerande journalistik” som anordnades av den engelskspråkiga webbtidningen The Local.

 – Det är alltid samma historia om skjutningar, bilbränder och andra problem. Vad Nyhetsbyrån Järva gör annorlunda är att vi ger en nyanserad bild av förorten, sade Eleni Terzitane.

Eleni Terzitane och Kerstin Gustafsson Figueroa berättade om Nyhetsbyrån Järvas uppkomst och utveckling, om kurserna i lokaljournalistik, om samarbeten med lokala poddar och bildandet av en stödförening till tidningen.

Annons:

 – Med vår tidning skapar vi en samhörighetskänsla, vi publicerar nyheter och en beskrivning av omvärlden som Järvaborna känner igen sig i. Vår vision är att bygga ut ett stort nätverk av lokala reportrar, sade Kerstin Gustafsson Figueroa.

Vid seminariet, som hölls i en lokal på Södermalm, deltog även Petter Beckman, ansvarig för projektet #EttSthlm, och Brit Stakston från Blankspot.

Fakta: The Local är en svensk internetbaserad, engelskspråkig webbtidning etablerad i nio europeiska länder: SverigeTysklandFrankrikeSpanienSchweizNorgeDanmarkÖsterrike och Italien.

Print Friendly, PDF & Email