Tre män och en kvinna framför tidningens roll-up.

Nyhetsbyrån Järva fick långväga besök igår. Franz Krüger, sydafrikansk journalist och forskare, inbjuden till Sverige av medieinstitutet FOJO, kom till redaktionen i Rinkeby Folkets Hus.

Franz Krüger är en journalist med lång erfarenhet, som sedan drygt tio år lärare och forskare vid Wits University i Johannesburg. Han studerar just nu lokala media, som har växt fram som alternativ till etablerade media.

– Jag studerar hållbarhetsmodeller för lokala medier, för att se hur de klarar att överleva i olika länder och sammanhang.

Det var anledningen till att han, tillsammans med sin hustru Lindy Harris och två representanter för FOJO, Lars Tallert och Alexander Nazar, kom till Rinkeby och Nyhetsbyrån Järva. Under drygt två timmar diskuterades mediasituationen i respektive länder och erfarenheter utbyttes. I Sydafrika blir dagstidningarna färre, och antalet ägare likaså, precis som i Sverige. I Sydafrika är inte webbtidningar lika vanligt som här, där spelar radio en större roll.

– Vi har elva officiella språk och lokala radiostationer är för många den viktigaste kanalen för information, sade Franz Krüger.

Franz Krüger hade fullt program. Dagen innan han kom till Rinkeby hade han föreläst på Stockholms universitet, samma dag hade han haft möte med Myndigheten för press, radio och tv, och nästa dag skulle han till vidare till Uppsala.

Hur hittade en forskare från Johannesburg till Nyhetsbyrån Järva? Jo, en av FOJO:s medarbetare är en trogen läsare och föreslog ett besök.
Mötet arrangerades med kort varsel.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email