Entrén till Kulturhuset stadsteatern Husby

Kulturhuset Stadsteatern Husby startar upp en skådespelarutbildning för unga mellan 18 och 25 år. Kursen är gratis för att locka fler att testa på skådespeleri.
– Det är viktigt att visa ungdomar från orten att det går att bli skådespelare, säger Olof Hansson, konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteatern Husby.

Olof Hansson, Stadsteatern Husby
Olof Hansson är teaterns konstnärliga ledare

Intresset för deras pilotprojekt förra året var stort. Alla 16 platser var fyllda redan första dagen. Nu startar Kulturhuset Stadsteatern Husby upp en skådespelarlinje för ungdomar på riktigt. Olof Hansson som är initiativtagare till skådespelarutbildningen tror att intresset för att bli skådespelare har ökat senaste åren. Han säger att det är viktigt att visa ungdomar att även de från orten har en chans att lyckas i branschen.

– Filmer som handlar om orten kan ha inspirerat ungdomar mycket till att bli skådespelare, säger Olof Hansson.

En sak som har varit viktig för Olof och hans kollegor i projektet är att det ska vara kostnadsfritt. Få ungdomar vill belåna sig för en utbildning om man tror att chansen att få jobb inom branschen är liten.

Annons:

– Det är ingen elitsatsning på skådespeleri. Men skådespeleri ger så mycket bra verktyg för en som människa att ta med sig i livet. Som att prata framför folk eller våga bjuda på sig själv, säger Olof Hansson.

Linjen är på deltid och håller på i ett år. Inga speciella förkunskaper krävs utan ungdomarna kommer få lära sig skådespela tillsammans. Pedagogerna är professionella skådespelare och verksamma vid Balettakademien, samt ett flertal gästlärare från både Unga Klaras och Kulturhuset Stadsteatern Husbys scener. Skådespelarlinjen börjar 16 september och sista ansökningsdag är 19 maj.

Clara Krause

Print Friendly, PDF & Email