Nu måste de kommunala politikerna leverera för att minimera spridningen av coronaviruset i Järva.

Regeringen tar resoluta och kraftfulla beslut för att skydda liv och hälsa. Militären rycker in och bygger fältsjukhus för att öka antal intensivplatser i Stockholm och Folkhälsomyndigheten ger oss ovärderlig kunskapsbaserad information på vetenskaplig grund. Folkhälsomyndigheten säger att vi behöver skydda äldre över 70 år och andra riskgrupper med underliggande sjukdomar.

Generationsboende har många fördelar men är rena smittohärden

Annons:

Viruspandemin Covid-19 härjar i Järva med flera dödsfall. Människor som smittas av coronaravirus i Järva skiljer dig ifrån de coronapatienter som smittades under resor i Italien och Iran. Smittspridningen har fått fotfäste i samhället. Många i Järva lever under förhållanden som är gynnsamma för spridning av smittan. Många familjer är trångbodda och generationsboende är mer frekvent med familjer i Järva än genomsnittet i samhället. Generationsboende har många fördelar för äldre och barn, men generationsboende är rena smittohärden för riskgrupperna och kan i förlängningen leda till dödlig utgång för personer med underliggande sjukdomar och äldre.

Nu måste de sociala myndigheterna träda fram och ta sitt ansvar

Nu måste de sociala myndigheterna träda fram och ta sitt ansvar för att platta ut smittkurvan och tillströmningen till akutsjukhusen. Statsminister Stefan Löfven sade ”Vi har en allmän smittspridning i Sverige.  Liv, hälsa och jobb är hotade. Fler kommer att bli sjuka, fler kommer tvingas säga ett sista farväl till en älskad”. ”

Mycket är ovisst om Covid-19, men hoppet är att forskningen ska kasta sitt ljus över alla frågor som rör coronaviruset. Men en sak vet vi, och som förklarar smittspridningen i Järva och Italien, det är boendeformen. Det faktum att flera generationer lever tillsammans. Far/morföräldrar, barn och barnbarn bor under samma tak. Vi behöver angripa den boendeformen under pandemi perioden.

Ansvaret för bostäder och omsorgen av äldre ligger på sociala myndigheter och de måste träda fram och göra mer än vad som kan förväntas i en ordinär situation. Nu har det gått veckor sedan första coronavirus-fallet konstaterades i Stockholm, men socialtjänsten och ansvariga politiker har ännu inte vidtagit effektiva åtgärder för att hindra smittspridningen i Järva.

Folkhälsomyndigheten säger ”stanna hemma om du är sjuk” och riskgrupper 70+ ska minska sina sociala kontakter. Men vad ska man göra om man är över 70 år och bor i en bostad med flera andra personer; barn, unga, vuxna som jobbar och går i skolan?

Ansvaret för socialomsorg och bostäder har kommunpolitiker

Information på flera språk är bra, men det löser inte problemet för riskgrupperna. De sociala kommunala myndigheterna måste få fram snabba tillfälliga boenden. Ansvaret för socialomsorg och bostäder har kommunpolitiker, sociala myndigheter och socialborgarrådet i Stockholm.

Det finns säkert outhyrda hotell i Stockholm and andra tomställda fastigheter som snabbt kan göras om till tillfälliga boenden för äldre personer och andra riskgrupper. På så sätt minskas spridningen av pandemin i Sverige och flera liv kan sparas.

Det är dags för de kommunala politikerna att stiga ner från läktaren och få på plats effektiva åtgärder mot smittospridningen i Järva.

Awad Hersi
tidigare ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd
Print Friendly, PDF & Email