På tisdagskvällen invigdes Framtidens Hus i Rinkeby. Målgruppen är ungdomar 16-19 år, och verksamhetens tre ben är studier, arbete och en meningsfull fritid. Förhoppningen är att det ska finnas något för alla, och tanken är att olika projekt skapas utifrån deltagarnas egna önskemål och idéer.

I helt nyrenoverade lokaler finns en fullt utrustad studio för skapande av musik och podcasts, en skaparverkstad med bland annat symaskin, utrustning för att skapa muralmålningar och andra konstverk, ett kök för kurser i bakning, och en lite större sal som kan användas för dans, yoga, föreläsningar och filmvisning. Även ett studierum finns som går att boka om man vill ha studiero. 

Sedan finns det en tech-sal utrustad med flera datorer där man bland annat kan få lära sig kodning. 

Annons:

Vårt största fokus är att alla ska klara gymnasiet.

 – Vi planerar bland annat att ha särskilda grupper för tjejer som är intresserade av att lära sig kodning, säger en av ledarna Zaid Nackshbandi.

Han berättar vidare att det kommer att erbjudas läxhjälp i samarbete med Stiftelsen The Global Village, och att det finns ett starkt samarbete med Klara Teoretiska Gymnasium Stockholm Östra, där många ungdomar från området går. 

 – Vi håller på att ta fram ett arbetssätt som så småningom kan överföras till samarbeten med andra gymnasieskolor där vårt största fokus är att alla ska klara gymnasiet. Vi har många andra samarbetspartners också, och det kommer att ordnas rekryteringsträffar med olika aktörer för att hjälpa den som vill att hitta ett extrajobb, säger han.

Tanken är att aktiviteterna ska utgå från ungdomarnas egna idéer

Amina Kazinic, 19 år, är en av dem som var på plats under invigningen. 

 – Jag har massor av idéer till olika workshops och liknande, mest inom musik och dans, säger hon.

Eftersom tanken är att aktiviteterna ska utgå från ungdomarnas egna idéer, finns det stora möjligheter att skapa sin drömaktivitet. Demokrati och information inför nästa års val kommer att bli ett stort fokusämne under våren.

 – Vi kommer att ha föreläsningar och workshops om demokrati och jämlikhet samt dela information om valet och vikten av att använda sin röst, säger ungdomshandledaren Ellen Samuelsson.

Annika Skarf

Öppettider Framtidens Hus Rinkeby:
måndag-torsdag 17:00-21:30
fredag-lördag 17:00-23:00
söndag 12:00-18:00

Adressen är Rinkebystråket 91-95

Musikstudion.
Ateljén.
Techsalen.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: