kvinna som cyklar.

I Pilparken i Tensta har Cykelfrämjandet i samarbete med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning en populär cykelkurs för vuxna. Här får deltagarna, i lugn och ro under sex tillfällen á två timmar, lära sig att cykla.

Flera av deltagarna arbetar inom hemtjänsten och kommer att ha stor nytta av att kunna cykla mellan besöken hos de äldre. Andra vill lära sig cykla för att kunna göra det tillsammans med sina barn. Just denna dag är det tio personer som är med varav två män, vilket är ovanligt enligt handledaren från Cykelfrämjandet. Till sin hjälp har hon ett gäng av stadsdelens feriejobbande ungdomar som med stort engagemang peppar deltagarna. Eleverna få ett häfte med trafikregler och ett diplom när de genomgått kursen.

Vijitha Vadahhethil Govindan, 31, kommer svischande i full fart genom parken med ett stort leende. Det är hennes femte lektion och hon cyklar redan tryggt och säkert. 
 – Jag var så nervös första gången jag kom till kursen, men har fått så bra handledning och hjälp att komma över rädslan.

Annons:
Annons:

Hon fick aldrig chansen att lära sig cykla som barn

Vijitha berättar att hon provade att cykla en gång hemma i Indien när hon gick i sjätte klass, men hon ramlade och hennes föräldrar blev rädda att hon skulle skada sig, så hon fick aldrig chansen att lära sig cykla som barn. 
 – Nu längtar jag efter att hitta en billig begagnad cykel så att jag kan ge mig ut på cykelbanorna här omkring, säger hon och ler lyckligt.

Annika Skarf

Projektet Frihet på cykel drivs av Cykelfrämjandet och kurser ordnas på flera platser. Mer information och länk för anmälan hittar du på www.cykelframjandet.se

 

Leende kvinna framför en cykel.
Print Friendly, PDF & Email