Igår togs det första spadtaget för de nya husen Valvik och Hestur på Kista äng. I den första etappen är det 472 hyresrätter som byggs, varav 231 är studentlägenheter.
 – Vid studentbostäder använder vi oss av vårt koncept live to grow, säger Ehsan Rashidi, projektledare på Byggvesta som bygger fastigheterna. 

Lägenheterna kommer vara i varierande storlek från enrumslägenheter till trerumslägenheter. Ehsan Rashidi kallar de större lägenheterna för kompislägenheter:
 – De större lägenheterna är väldigt symmetriskt byggda, så det finns inte ett litet sovrum och ett stort sovrum, utan det är två stora sovrum. Det gör att man bor där på väldigt lika villkor och kan låsa om sitt eget sovrum, men dela på kök och badrum. 

Totalt kommer området få 1600 nya bostäder

Annons:
Annons:

Planeringen av bostadsbygget för Kista äng har pågått sedan 2012, men det är först nu som det börjar byggas. Totalt kommer området få 1600 nya bostäder fördelat mellan bostadsrätter, hyresrätter, gruppboenden och studentlägenheter. De två första husen, Valvik och Hestur, kommer endast vara hyresrätter och studentlägenheter. 

Studentlägenheterna kommer ha ansvariga studentvärdar som går under konceptet live to grow. Ett koncept som Byggvesta har använt sig av sedan 2007. En student kommer bo i huset som även är deltidsanställd och är de boendes primära kontaktperson. Utöver ersättning även en något reducerad hyra. 

 – När det är många nya som flyttar in i studentstad så brukar vi ha många aktiviteter så de som flyttat in känner att de kommit hem, säger Ehsan Rashidi. 

Vad hyran kommer vara i de nya lägenheterna är ännu inte bestämt. Förhandling av hyran kommer ske i samråd med hyresgästföreningen strax före inflytt vilken första preliminärt kommer ske under våren 2024. 

Hyran för en studentlägenhet på cirka 20 kvadratmeter på närliggande Hanstavägen ligger runt 4-6000 kronor i månaden enligt statistik från Stockholms bostadsförmedling. 

Sarah Lindstrand Mboge 
Print Friendly, PDF & Email