Vid halv tio på söndagsmorgonen är bönen i moskén i Husby över. Folk strömmar ut från lokalen. Alla är finklädda och många ställer upp för att ta familjefoton.
– Den här helgen är det särskilt viktigt att umgås med familj, släkt och vänner, säger Hooda Warsame, som bor hos sin moster i Husby.

Hooda går tillsammans med sin moster Ubah Omar och hennes familj till Islamiska kulturcentret i Husby. Predikan och den gemensamma bönen i moskén inleder firandet av Eid al-adha.
– Vi gör oss fina, helst i nya kläder, säger hon. Men om man inte har råd med det, så klär man sig i de finaste kläderna man har.

Först hade de tänkt åka in till moskén vid Medborgarplatsen, men ändrade sig i sista stund.
– Det är så mycket folk där, säger Ubah Omar. Och mina döttrar sov länge idag så vi valde att stanna här i Husby.

Även attentatet mot en moské i Oslo dagen före påverkade beslutet, säger de. Det kändes tryggast att stanna hemma.

– Vi kom lite sent, efter predikan, men vi deltog i de gemensamma bönerna, säger Hooda. Mina kusiner är små och har svårt att sitta stilla och tysta, så det var bäst så.

Efteråt träffar de systrarna Anisa och Hamda Hassan och deras barn i Husby centrum. Vi tar en gruppbild på alla tillsammans innan familjerna ska gå hem och fortsätta firandet.

– Nu först äter vi frukost tillsammans, säger Hooda. Cambabur, som är ett slags pannkakor och labaniyad, som liknar pudding. Sedan hälsar några på farmor i Enköping och några går med barnen till Gröna Lund.

Eid-festen som firas efter ramadan, när fastan är över, betraktas som barnens största högtid. Men barnen får presenter även under den här helgen. För vuxna är Eid al-adha, som också kallas offerfesten, nästan en större helg.
– Eftersom den firas i samband med hajj, vallfärden till Mecka, så är det en mycket viktig helg för oss, säger Hoda Warsame. För min familj är hajj och fastan något speciellt. Den kontakten med Gud är viktig.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Eid al-adha firas varje år ungefär 70 dagar efter ramadan. Festen pågår i två eller tre dagar beroende på land. Eid al-adha infaller dagen efter pilgrimerna är klara med hajj, sin vallfärd till Mecka.

 Under Eid al-adha slaktas djur och ingen fattig muslim ska lämnas utan mat. Människorna ska försonas med varandra under denna dag, med sina föräldrar, släkt och vänner.

Dagen före Eid al-adha är Arafadagen, och det är en dag som ska ägnas åt bön och fasta.

Print Friendly, PDF & Email