Johanna Persdotter, Svenska Röda korset, Isabel Enberg, Fastpartner, Martina Ljunggren från byggföretaget och medborgarvärden Mohamed Hagi Farah.

Alla som bor i studentskrapan Tensta Torn bjuds in till centrum för att bättre lära känna både sina grannar och sina kvarter.

– Ja, det är bra att det blir av, säger medborgarvärden Mohamed Hagi Farah, som var den som från början föreslog en fest för att Tenstaborna och de nya hyresgästerna skulle mötas.

I porten till det 18 våningar höga huset med studentlägenheter i Tensta centrum går det att läsa: ”I de 243 studentlägenheterna bor blivande läkare, filmregissörer, arkitekter, statsvetare, civilingenjörer och lärare. Personer som på olika sätt utbildar sig för att bygga sin framtid.”

Annons:

– De bygger även Tenstas framtid, säger Hagi Farah, men många Tenstabor känner ingen som bor där.
Och många av de nyinflyttade i skrapan känner inte till Tensta. Hagi Farah har bedrivit egna fältstudier, och han såg att många av de nyinflyttade hyresgästerna kom med fulla matkassar direkt från tunnelbanan.
– Det verkade som om många inte ens handlade mat i Tensta, säger han, och det är synd. I Tensta kan de handla de kan träna, spela basket eller cricket, här finns allt de behöver.

Politikerna tyckte inte att det var en uppgift för dem

Hagi Farah skrev ett medborgarförslag till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Men politikerna i nämnden tyckte inte att det var en uppgift för dem. Då vände sig Hagi Farah till Isabel Enberg, som arbetar för FastPartner, företaget som driver Tensta centrum. Då började det hända saker.

– Det är inte bara kul med fest, det är viktigt att ha kul, träffa nya människor. På fest kan man skaffa nya vänner och utbyta tankar och idéer, säger Isabel Enberg.

Så nu blir det fest för hyresgäster och föreningsliv den 18 oktober. Då blir det tillfälle för Järvas föreningar att presentera sig för sina nya grannar över en bit mat. Ett 20-tal lokala föreningar väntas delta.

Här är tryggt att bo

Martina Ljunggren från byggföretaget Åke Sundvall, de som byggt skrapan och även sköter förvaltningen, säger att allt har fungerat bra under året sedan huset invigdes.
– Vi har ett fullt hus, omkring 300 personer som bor här, alla studenter eller forskare från KTH. Huset är fullt med smarta lösningar, vi har inte haft några problem med klotter eller krossade rutor. Här är tryggt att bo.

Festen är den 18 oktober kl 17-19 utanför Tensta krog, som ordnar förtäringen. Men det är FastPartner som bjuder. Åke Sundvall, FastPartner och ett 20-tal föreningar väntar på Tenstas nya hyresgäster.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email