Elvir klipper bandet.

Det fanns de som trotsade snöslasket och kom till invigningen av fritidsbiblioteket på Husby gård. Rinkeby-Kistas nämndordförande, Elvir Kazinic, S, var den som klippte av sidenbandet.
– Jag har varit med vid många invigningar, men den här gången kändes det nog allra bäst, sade han efteråt.

För Elvir Kazinic, som är väldigt idrottsintresserad och mycket engagerad, kändes det något speciellt att inviga en stor lokal med idrotts- och fritidsutrustning, som nu finns att låna gratis.
– Den här sortens verksamhet är egentligen inget nytt, men har inte funnits i Järva. Det är något som behövs här. Vi kommer att få filialer i både Tensta och Rinkeby, och även en mobil verksamhet, sade han.

Det här är något som vi alla är överens om i nämnden

Annons:

Verksamheten är efterlängtad. Förslaget kom ursprungligen från V och S i Rinkeby-Kista, en röstades ned av förra majoriteten. Men sedan kom förslaget tillbaka och beslut fattades av förra styret.
– Ja, det här är något som vi alla är överens om i nämnden. Alla våra barn och ungdomar kommer få möjlighet att låna gratis utrustning, sade Elvir Kazinic.

På hyllorna finns allt från rullskridskor, ridstövlar och längdskidor till boxningshandskar, olika sorters bollar och fotbollsskor. Sammanlagt finns utrustning till 35 sporter och fritidsaktiviteter.

Mamma med barn på armen.
Sumeya Sraj från Kista var på Husby gård för första gången.

Sumeya Sraj från Kista var en av de Järvabor som kom förbi vid invigningen.
– Det är jättebra att det finns grejer att låna här. Hit kommer jag att komma tillbaka.

Hur ska ungdomar hinna dit efter skolan? Och varför är det inte öppet på helgerna?

Öppettiderna är till en början begränsade till fyra dagar i veckan; en förmiddag och tre eftermiddagar. Men efter klockan 16 är det stängt. Hur ska ungdomar hinna dit efter skolan? Och varför är det inte öppet på helgerna?

– Vi har precis öppnat, vi prövar oss fram och vi tänker att behoven ska styra. Ambitionen är att vi ska samverka med föreningslivet och att de ska kunna ha öppet på helger och kvällar. Vi kommer också samarbeta med skolorna, sade Isse Nagabi, projektledare från stadsdelsförvaltningen.

Ungdomar under 15 år får hyra utrustning i vårdnadshavares sällskap. Äldre kan låna på egen hand, på plats i Husby. Utrustning kan lånas i två veckor i taget, men det finns planer på att ordna så att man ska kunna låna längre, kanske en hel termin, det kan gälla fotbollsskor och annan sportutrustning.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fritidsbibliotekets öppettider:
Måndag 12:00-16:30
Onsdag 08:30-12:00
Torsdag 12:00-16:30
Fredag 12:00-16:00

Hyllor med skridskor, pulkor, bollar och mycket mer.
Print Friendly, PDF & Email