bildmontage med skärmbild på ett beslut och porträtt på en kvinna
Bildmontage: Nyhetsbyrån Järva/Tillsynsrådet/Privat

Aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee, även känd som insaneninja7 på Instagram, fick till slut rätt om sina inlägg om mäns våld mot kvinnor. Efter att två av hennes inlägg anmälts för hatiskt innehåll emot män fick hon en varning och hennes profil smygblockerades, osynliggjordes bland annat i sökningar och rekommendationer.

Åtta månader av överklaganden och granskningar senare har nu Tillsynsrådet, Metas ”högsta domstol” i yttrandefrihetsfrågor, gett Nattalie Ström Bunpuckdee rätt och släppt blockeringen av hennes instagramkonto. Inte minst kan det innebära ny praxis för hur bedömningen av liknande innehåll ska tolkas framöver. Nyhetsbyrån Järva ringde upp Nattalie för att höra hennes reaktion på beskedet.

Hur känns det här utfallet?
– Det är lite blandade känslor. Kul att det var just mina inlägg och överklaganden som kunde bidra till något så viktigt, men ändå väldigt frustrerande att det behövde bli en så långdragen process för att diskutera huruvida det är ”okej” att konstatera att mäns våld mot kvinnor är ett strukturellt problem och få ”tillåtelse” att fördöma det.

Annons:

Tillsynsrådet kritiserade inte bara hur beslutet togs utan också att det var samma personer som granskade

Det har varit åtta månader fram och tillbaka. Det senare klippet granskades sju gånger och skickades runt mellan två personer. Tillsynsrådet kritiserade inte bara hur beslutet togs utan också att det var samma personer som granskade flera gånger, trots överklaganden.

Varför tror du att just dina inlägg lyftes fram?
– Inte för att verka självgod, men jag tror att budskapet i både inläggen och överklagandena var extremt tydliga och pedagogiska. I det andra inlägget jämförde jag till exempel män och ”giftormar” – trots att vi vet att alla ormar inte är giftiga är människor ändå generellt sätt rädda för ormar då vi vet att det finns giftormar.

”Manshat”, säger hon, grundas i rädsla på grund av det strukturella våld som mäns våld mot kvinnor är, i alla samhällsklasser, länder, åldrar och så vidare.
– Det är fakta, ingen åsikt och det är därför oroväckande att folk som har makt att kunna censurera inte besitter den kunskapen.

Två medlemmar i Tillsynsrådet reagerade starkt på just ormliknelsen och menade att hon generaliserade alla män som grupp, med hatretorik. De andra tyckte att det var just liknelsen som gjorde tydligt att inlägget inte var ett generaliserande hot mot alla män, att kontexten var det väsentliga.
– Det jag fick förklara är att kvinnohatare misshandlar, våldtar och mördar medan ”manshatare” berättar om det män gör, de upplyser. För vi vet att det om kvinnohatare stämmer.

Allt kring censuren blev väldigt äckligt, en dubbel bestraffning

Hon beskriver att det på ett sätt känns konstigt att inte längre vara ”shadowbannad” utan istället vara berättigad för rekommendationer till nya följare. Och att de frågor som hon krigat för faktiskt legat till grund för beslutet om nya riktlinjer, inte bara av Tillsynsrådet utan också från det forskningsinstitut i Göteborg beståendes av 50 forskare från sex olika kontinenter som assisterade i arbetet.
– Allt kring censuren blev väldigt äckligt, en dubbel bestraffning att liksom behöva känna ett behov av att posta selfies för att inte vara en lika stor måltavla för borttagning av konto till exempel. För mig och andra som lever som gömda blev det otroligt tydligt att man lever med restriktioner i vardagen, men även på sociala medier, när man försöker upplysa om de förtryck och orättvisor kvinnor och man själv utsätts för.

Hon berättar att många aktivister skriver till henne nu. Att de ska ladda upp flera inlägg som tidigare blivit borttagna.
– Det känns mäktigt! Det känns fint och stort att det som var förbjudet nu har fått tydliga riktlinjer för hur man ska skriva.

Att tolka inlägg i sin helhet låter kanske som en självklarhet, men nu fick hon alltså rätt av Meta.
– Det blir ett stort steg för yttrandefriheten och emot mäns våld mot kvinnor på världens största medieplattformar, och jag hoppas att det i sin tur skapar ännu mer ringar på vattnet förutom den skillnaden som redan görs konkret – nu kan man plötsligt skriva om mäns våld mot kvinnor utan att bli censurerad, säger hon till Nyhetsbyrån Järva.

Här kan du ta del av hela beslutet från Tillsynsrådet.

David Johansson