Skärmbild från SVT.

Evin Ahmad och Alba August är ett par av kändisvännerna som ställer upp i SVT Edits ”Älskade vän”. Två bästa vänner får i varje avsnitt ställa och svara på frågor om till exempel rädslor, kärlek och vad de skulle säga sista gången de sågs. Flera av de medverkande har koppling till Järva.

”Älskade vän” är ett innerligt tillskott i SVT:s utbud just nu. I åtta avsnitt mellan 11 och 16 minuter långa får tittaren chans att lyssna på och känna sig som en del av några kända personers personliga samtal i en studio. Vännerna får oförberett svara på stora och små frågor om deras relation, formulerade på lappar i en låda mellan dem.

Evin Ahmad och Alba Augusts vänskap (avsnitt 2) ger som exempel ett fint och sammanfogat intryck när de både är överens om utmaningarna i en mansdominerad filmbransch. Att de inte vet hur de hade klarat sig utan den andres stöd, samt att de båda uppfattar varann som socialt osäkra i vissa nya sammanhang.

Annons:

I avsnitt 3 pratar skådespelarvännerna Alexander Abdallah (Snabba cash) och Mustafa Al-Mashhadani (Tunna blå linjen) ut om sårbarhet, om när Alexander ljuger för sig själv och känslosamt om att de inte trodde att vänskapen de funnit i varandra existerade.

Janice tackar Sabina för att hon övertalade henne att söka till kören

I avsnitt nummer 8, det sista i säsongen, blandas både skratt och tårar när tittaren får höra artistkollegorna och de numera oskiljaktiga vännerna Sabina Ddumba och Janice Kavander prata om sin tid innan och efter Tensta Gospel Choir. Mot slutet får de båda tacka varandra för något och Janice tackar Sabina för att hon övertalade henne att söka till kören.

Naturligtvis är det en programidé där redan kända personer ”öppnar upp sig” framför publiken, ett slags personligt grepp som kan ge skenet av total transparens och autenticitet. Oavsett intention och förmodad styrning från produktionshåll känns det dock inspirerande och flerbottnat om vad som kan vara både fint respektive utmanande i vänskapsrelationer, aspekter som sällan skildras på liknande sätt i dagens film- och strömningsutbud.

David Johansson

Samtliga delar av SVT Edits ”Älskade vän” finns att se på SVT Play.

Print Friendly, PDF & Email