Bild på medelålders blond kvinna som vilar huvudet i handen.

När de höjde biljettpriset till tunnelbanan då brast det. Det var en i raden av prishöjningar som drabbar vanliga människor. Folk fick nog. Tusentals gick ut på gatorna i Santiago, Chile, igår. De slog med slevar på kastruller för att visa sitt missnöje. De plankade i tunnelbanan. Protesterna spred sig över hela landet; till Concepcion, Valparaiso, Chillan…

Tårgas och vattenkanoner

Det dröjde inte länge förrän pansarvagnarna rullade på gatorna. Utegångsförbud i Santiago och flera stora städer, militär lag råder. Tårgas och vattenkanoner. Över 75 tunnelbanestationer brinner, tre helt förstörda. Affärer plundras. Hundratals gripna, men människor är inte rädda. De attackerar soldaterna med stenar, slänger kravallstaketen framför pansarvagnarna.

Makten sitter inte säker någonstans

Senare på lördagen talar presidenten i teve. Det blir inga prishöjningar i tunnelbanan. Samtal ska inledas om att sänka priset på andra viktiga varor. ”Jag har hört mina landsmäns röst”, sade Piñera.

Det kan gå fort. Makten sitter inte säker någonstans. Det borde även våra politiker fatta. Istället för att höja priset på SL-kort och samtidigt sänka skatten för de allra rikaste.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: