Så är det dags igen för årets uppsättning av Kista World Music Festival, som hålls för 22:a gången! Möt höstens tunga mörka kvällar med denna värmande festival där progressiv rock möter folkmusik, poesi möter dans, möter tradition.

Invigning sker torsdagen den 18 november klockan 16-17 i Kista Galleria. Gallerian och biblioteket är några av de scener där publiken kan möta artisterna 18-28 november. I skrivande stund pågår den slutliga utformningen med tillägg till programmet, så bevaka fullständigt program på deras hemsida.

En stor del av föreställningarna riktar sig till familjer och till förskoleklasser, såsom Sirocco som bjuder på sånger på ladino, en spanskarabisk- judisk musik tradition. Chico Fritos spelar ökenblues med flamencodans. Clownen Manne betraktar ett känt konstnärsliv i Lille store Chagall. Indisk klassisk dans visas i Fågeln som flög mot solen och Emilia Amper Band låter nyckelharpa och fiol ljuda. Dessa föreställningar ges på Kista Bibliotek och på Folkets Husby och det är fritt inträde.

Lokala artister från Järva har alltid haft en plats på festivalen

Svensk folkmusiktradition har sin plats, exempelvis Lena Jonsson tri med Lena som är en ung folkmusiker av rang. Denna konsert ges på Stallet nära Nybroviken.

Lokala artister från Järva har alltid haft en plats på festivalen. Så även i år med Siamak Hatamis releasekonsert. Han delar scen med Naomi Runa & Galaxen. Kvällen lutar åt progressiv rock och jazzsoulig elektronika.

Men festivalen bjuder även långväga världsartister. Den iransk-kurdiska Kayhan Kalhor återkommer i år till Musikaliska Akademin vid Nybroviken, där han ger en konsert tillsammans med den Stockholmsbaserade slagverkaren Hiva Khatib. Hans konstnärskap hyllas internationellt. Han är originalmedlem i Yo Yo Mas projekt Silken Road, som tilldelats en Grammis och även har bidragit med filmmusik hos Francis Ford Coppola.

Arrangör är föreningen Farhang som samarbetar med Riksteatern och Stockholm Stad med flera.

Rostam Mirlashari, som tidigare bodde i Akalla, samlade vännerna från Järva och från Musikhögskolan då föreningen bjöd in till den första festivalen redan kring år 2000. Man ville balansera Kistas framväxande ITC-industri och forskning med den högklassiga kultur som finns här i Järva. Föreningen arrangerar även Nourouz, Eldfesten och FeminEast projekt.

Jenny Skagstedt
Print Friendly, PDF & Email