Mohamed Nuur, lokal S-politiker och aktivist, kallade till presskonferens på söndagsförmiddagen i Kista galleria. Han hade något viktigt att säga:
– Jag kan inte längre kalla mig för socialdemokrat, därför har jag valt att lämna alla mina uppdrag och byta parti till Vänsterpartiet.

Presskonferensen, som ägde rum i Bridge lokaler, leddes av Aysha Jones, kvinnlig företagare och en av grundarna av Black Lives Matter i Sverige. Hon började med att berätta att Mohamed Nuur är den som fått henne och hela hennes familj att rösta på socialdemokraterna.
– Jag gillar inte att kalla dig för politiker, Mohamed, för du är så mycket mer. Du är en medmänniska, en fantastisk broder och en förebild för mig och för alla i orten.

Han var riksdagskandidat för S i förra valet och fick 2751 röster

Annons:

Mohamed Nuur har varit medlem i Socialdemokraterna i åtta år och har haft en rad olika förtroendeuppdrag för partiet. Han var riksdagskandidat för S i förra valet och fick 2751 röster, näst flest i Stockholms S-distrikt.
– Jag har inte alltid tyckt som mitt parti i olika sakfrågor och det har jag påtalat både internt och offentligt.

Han beskriver hur han menar att politiken inom Socialdemokraterna har förändrats genom åren.
– Den första förändringen, som jag kan minnas under min tid som medlem, var 2015. Partiet förändrade då sin syn på migrationsfrågor och intog en allt mer restriktiv syn på migrationspolitiken.

Det handlar mer om hårdare tag än förebyggande arbete

Han anser att detsamma gäller politiken på flera områden.
– Jag upplever att partiet gått till höger även i kriminalpolitiken, det handlar mer om hårdare tag än om förebyggande arbete. Vi ser att klyftorna fortsätter att öka och de rika blir rikare och välfärden fortsätter att privatiseras. V har varit det enda partiet i riksdagen som kämpade emot försämringar i LAS, lagen om anställningsskydd, för att sätta stopp för marknadshyror och har nu höjt sjukersättning och pensioner.

Därför valde Mohamed Nuur, redan den 15 december, att lämna alla sina tidigare politiska uppdrag.
– Jag har efter en längre tids funderingar kommit fram till att jag inte längre kan kalla mig för socialdemokrat. Vänsterpartiet är idag det enda socialistiska partiet i riksdagen, som står upp för sina ideal.

Jag måste kunna se mina barn i ögonen

Just nu pågår diskussioner i riksdagspartierna om vilka som ska sitta högst på listorna till valet i höst. Hade du lämnat S även om du hade hamnat på valbar plats till riksdagen i nästa val?

– Ja, det hade jag. Jag kan inte stå för den politik som socialdemokraterna bedrivit under hösten. Jag måste kunna möta mina väljare i Järva och jag måste även kunna se mina barn i ögonen.

Med på presskonferensen var även Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.
– Vi är väldigt glada att välkomna Mohamed Nuur till Vänsterpartiet. Mohamed är en stark profil och en skicklig företrädare för invånarna i Järvaområdet och vi tror att han kan bidra med väldigt mycket, sade han.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Mohamed Nuur och Aron Etzler.
Print Friendly, PDF & Email