Rinkeby och hela Järva förbereder sig inför helgen, när högerextrema har hotat med aktioner mot muslimer.
– Vi ska inte låta oss provoceras, utan behålla lugnet, säger Mohamed Hagi Farah, före detta medborgarvärd och sedan decennier aktiv i föreningslivet.

Efter koranbränningen i Malmö, som ledde till våldsamma upplopp, har de högerextrema provokatörerna siktat in sig på Stockholm och flera av Järvas stadsdelar. 
– Jag vet att alla moskéer i Järva, och även moskén inne på Södermalm, har haft ett möte där man uppmanar till lugn. Man vill att många ska gå ut under helgen, så att de goda krafterna tar över torgen, säger Hagi Farah.

Annons:

Just nu finns en kort film på nätet där en dansk ung man bränner ett exemplar av koranen på Skårbyplan, precis utanför Rinkeby centrum. Alldeles uppenbart är att inspelningen gjordes en tidig morgon, så att ingen skulle hinna se dem. Killen säger ”det är koranen som brinner” och uppmanar sedan tittarna att rösta på Sverigedemokraterna. Inspelningen varar en minut och två sekunder.

Politikerna måste reagera, och agera, när muslimer hotas 

Mohamed Hagi Farah tycker att politikerna måste reagera, och agera, när muslimer hotas. 
– Folk i allmänhet tycker inte att politikerna tar ställning mot dem som angriper muslimer. Det handlar inte bara om dem som bränner koranen, utan även alla attacker mot moskéer och diskriminering mot muslimer. Vi vill inte känna oss som b- eller c-medborgare, utan ha samma skydd och stöd som alla andra i samhället.

Vi ska inte förstöra våra egna butiker eller bränna våra egna bilar

Mohamed Hagi Farah har varit med flera gånger under årens lopp, då situationer har urartat i kaos. Han har förståelse för dem som blir upprörda.
– Jag förstår dem som är arga och besvikna, men vi ska inte förstöra våra egna butiker eller bränna våra egna bilar. Läget är tillräckligt svårt som det är. Fredliga demonstrationer, väl organiserade, då är jag med. Men jag kan inte ge mitt stöd till dem som slår sönder allt och gör kaos.

Men 99 procent av muslimerna vill ha fred och de goda måste vinna

Han betonar än en gång hur viktigt det är att behålla lugnet.
– Extrema grupper bland muslimer kan också utnyttja en sådan här situation. Men 99 procent av muslimerna vill ha fred och de goda krafterna måste vinna.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email