En stor minnesstund hölls i igår kväll för pojken som dog efter tisdagens skjutning i Tensta centrum.
– Det är klasskillnader som gör att ungdomarna dör, säger Fatuma Mohamed, som hörde skotten när hon var på väg hem.

Tensta centrum fylldes på onsdagskvällen av människor som samlats till en minnesstund för tonåringen som mördades på torget kvällen före. Chockade föräldrar, kompisar och syskon lämnade ljus och blommor utanför entrén till vårdcentralen där killarna stått innan de blev skjutna. Många grät.

Fatuma Mohamed var en av dem som deltog i minnesstunden, och hon hörde skotten när hon var på väg hem vid tiotiden på tisdagskvällen.
– Jag hade varit ute och övningskört med en väninna och gick förbi killarna när jag promenerade genom centrum. Kort efter att jag hade passerat över bron mot Tensta gymnasium hörde jag skotten. Jag tyckte att det lät konstigt, men tänkte att det måste vara smällare.

Annons:

Han som dog nu gick andra året på gymnasiet, då är man ett barn, inte en man

När Fatuma Mohamed kommit hem läste hon i tidningen vad som hade hänt. Polisen var snabbt på plats och spärrade av hela torget. Inte ens mamman till en av de skjutna fick komma fram till sin son, berättar vittnen som befann sig på torget och såg två personer liggandes på marken.

– En sak vill jag säga, och det är att det här mordet har ingenting med gängkriminalitet att göra. Ingen av dem höll på med sånt. Jag är själv mamma och jag känner två av de här killarnas mammor. Tidningarna skriver att det är unga män som dödas, men han som dog nu gick andra året på gymnasiet, då är man ett barn, inte en man.

När ska det få ett slut?

– Det är klasskillnader som gör att ungdomarna dör. Folk kanske undrar vad de gjorde ute på kvällen. Men var ska de vara? Ungdomsgårdarna har stängt och i många familjer bor sju-åtta personer på kanske 70 kvadratmeter. Det är så fruktansvärt tragiskt. Jag säger det varje gång någon blir skjuten, det är tragiskt. Men ingenting händer, när ska det få ett slut?

Fortfarande en timme efter att minnesstunden avslutats och de flesta gått hem kommer hela tiden nya personer till platsen för att sörja. De tända ljusen tar allt fokus från både fullmånen och torgets julgran med färgglada lampor.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email