demonstration + en kvinna med plakat mot marknadshyror

Vi vill att rätten till ett hem ska bli en stor valfråga. Förra året vann vi en viktig seger – vi stoppade marknadshyror. Det visar att tre miljoner hyresgäster har styrka och makt att påverka. Marknadshyror hade varit en katastrof för många järvabor som inte klarar av stora hyreshöjningar.

Partierna börjar nu ta fram frågor som de ska lyfta i valrörelsen. Sorgligt nog verkar inga partier lyfta bostadsfrågan som viktig. Trots att det bara i Stockholm är cirka 80 000 som aktivt söker en bostad, över 100 000 är inneboende och drygt 64 000 hyr i andra hand, (enligt tidningen Hem och Hyra) ofta med ofattbart höga hyror. Vi har slumvärdar, hemlöshet, skyhöga hyror i nyproduktion, brist på skyddade boenden och människor som aldrig får en bostad eftersom de har så låga inkomster att de inte godkänns av privata hyresvärdar.

Det ska byggas många nya hyreslägenheter som folk har råd med

Alla partier prioriterar trygghet. Det är omöjligt att uppnå om inte människor är trygga i sina hem och trygga med att de alltid har en bostad när livet förändras. Många bostadsfrågor är viktiga för Järva. En fråga som vi bör ställa till alla politiker är varför vi hyresgäster betalar ett par tusen mer per månad än vad en bostadsrättsägare gör för samma typ av lägenhet. Det beror på att den som äger sitt boende får göra skatteavdrag. Det kostar staten, alla skattebetalare, 30 miljarder om året. Det ska vara rättvisa mellan olika boendeformer. 

En annan fråga som vi måste driva stenhårt är att det ska byggas många nya hyreslägenheter som folk har råd med. Unga måste kunna flytta hemifrån, äldre ska ha råd med äldreboenden utan att hela pensionen går till hyran och det behövs stora lägenheter för familjer med många barn. Här måste staten gå in med pengar, men tyvärr röstade Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bort det (lilla) stöd på 4 miljarder som fanns tidigare.

Dessa renovräkningar måste upphöra

På Järva har många tvingats flytta när fastighetsägaren inte underhåller lägenheterna utan genom för mer eller mindre omfattande ”totalrenoveringar” vilket gör att hyrorna höjs med flera tusen. Dessa renovräkningar måste upphöra. Som hyresgäster måste vi ha stort inflytande över vad som ska förändras i våra lägenheter. Det har vi inte idag.

Ett hem är en förutsättning för att vi ska kunna arbeta, studera, ta hand om våra barn och vara delaktiga i det samhälle vi lever i.

Därför ska vi se till att bostadsfrågan blir en viktig valfråga och att den regering som tillträder efter valet börjar föra en rättvis bostadspolitik.

Ann-Margarethe Livh, ordförande i Hyresgästföreningen Järva
Print Friendly, PDF & Email