Lördagen blev lugn i Järva, inga tecken på koranbrännande nazister syntes till. Samtidigt var stämningen god i området, med alla möjliga olika lokala aktörer som var ute och trygghetsvandrade på dagen och kvällen. 

Det blev en lugn dag och kväll ute i Järva igår. Flera aktörer var ute och trygghetsvandrade runtom i Västerort med anledning av hoten från en dansk högerextrem gruppering som hade avsikt att bränna koraner runtom i Stockholms förorter under helgen, bland annat i Rinkeby och Tensta. Lokala föreningar, ungdomshus, verksamheter, lokala moskéer, partirepresentanter från Vänsterpartiet och personal från Järvaskolan var bara en bråkdel av alla aktörer som engagerade sig i att bevara ett tryggt Järva under lördagen.

Många aktörer mobiliserade sig själva, medan aktionsgruppen Sthlm Mot Hat mobiliserade flera olika aktörer i fem stadsdelar och koordinerade trygghetsvandrande volontärer.

– Jag befann mig på medborgarkontoret i Rinkeby hela dagen och trygghetsvandrade på kvällen. Det kom även volontärer från bland annat Kista Träff och Fryshuset. Vi fick nog över 40 anmälningar och vi uppskattar att ungefär 20 volontärer var på plats runtom i Järva igår.

– Jag skulle säga att det var väldigt lugnt igår. Det fanns en god sammanhållning och det rådde en allmänt bra stämning, säger Luay Mohageb från aktionsgruppen Sthlm Mot Hat.

Vi valde att visa att vi aldrig någonsin kommer att förknippa kriminalitet med invandring och etnicitet, vilket dessvärre tycks vara en trend för vårt lands toppolitiker i dagsläget.

Även personal från Järvaskolan jobbade på fältet under lördagen. Helya Riazat, rektor på Järvaskolan, och hennes medarbetare trygghetsvandrade i Järva i syfte att bidra till ökad lugn och trygghet för dem unga i området.

– Vi valde att ta avstånd från hatet, som dessvärre frodas i vårt samhälle genom rasistiska och nazistiska krafter. Vi valde likaså att visa att vi aldrig någonsin kommer att förknippa kriminalitet med invandring och etnicitet, vilket dessvärre tycks vara en trend för vårt lands toppolitiker i dagsläget, säger Helya Riazat.

Kampen fortsätter mot sådana hatattacker och den rasism som försökt splittra vårt samhälle, och faktiskt kostat oss mycket resurser. Resurser vi kunde ha använt på att förbättra Järva.

Islamiska Kulturcentret höll ett föredrag om koranen och om hur man som muslim bör agera under sådana situationer som befarades ske under lördagen. Ramsis ”Moosa” Assal, föreläsare och föreningsverksam i Järva, höll bland annat i föredraget och var på plats i Rinkeby.

– Det var en lugn helg. Många goda krafter hade samlats i Rinkeby redan sedan torsdagskvällen och det var generellt en skön aura runtomkring Rinkeby Torg. Efter att ha samtalat med aktörer som arbetar ute i Rinkeby, aktiva i moskén samt med ungdomar så fick man en bild av hur läget var och hur man ville att läget skulle vara under helgen.

– Vi var som en enad front mot det onda och vi är glada för det. Dock fortsätter kampen mot sådana hatattacker och den rasism som försökt splittra vårt samhälle, och faktiskt kostat oss mycket resurser. Resurser vi kunde ha använt på att förbättra Järva. Jag vill ge en stor eloge till alla ungdomar, nattvandrare och alla som varit med i detta, säger Ramsis ”Moosa” Assal.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email