Rinkebyskolan har installerat ljudlarm, så kallade knarkskrämmor, för att motverka den öppna droghandeln på skolans område. 

Rinkebyskolan har tillsammans med stadsdelsförvaltningen och SISAB gjort flera insatser för att motverka den öppna narkotikahandeln som har pågått på skolans mark. Bland de åtgärder som gjorts har ljudlarm installerats för att göra det obehagligt att hänga vid skolan på eftermiddagar och kvällar. Utöver det har skolan klippt ner häckar och förstärkt belysningen för att öka insyn, samt försett personalen med kontaktuppgifter till vaktbolag som jobbar i området. Sedan tidigare finns även värmekameror uppsatta.

När skoldagen är slut börjar ljudlarmen låta.

– Vi kunde se väldigt många ungdomar som sålde narkotika på parkeringsplatsen, på skolgården och runt omkring skolbyggnaden. Vi upplever att störningssändarna har gett en stor effekt. Med dessa åtgärder har vi fått bort den öppna droghandeln, den har nästintill upphört, säger Martin Malmberg, rektor på Rinkebyskolan.

Annons:

Störningssändarna  riktar sig till ungdomar under 25 år

Förslaget om att installera ljudlarm kom från stadsdelsförvaltningen som har sett att de haft en stor effekt för att få bort missbrukare från förskolegårdar. Störningssändarna  riktar sig till ungdomar under 25 år, men även personer som är äldre kan höra dem. 

– Hur bra man hör störningssändarna är kopplat till ens hörsel. För yngre människor hörs de därför mer, sade Martin Malmberg

Störningssändarnas signal sträcker sig ett antal meter från skolans område, men enligt skolan ska ljudet inte störa dem som bor i närheten. Om man står länge på en av gångvägarna blir det mer kännbart. 

Medelålders man i kostym med armarna i kors.
Martin Malmberg, rektor på Rinkebyskolan.

–  Vi var väldigt noga med var vi placerade ut dem så att det inte går att höra ljudet från till exempel Rinkebysvängens busshållsplats, där vi vet att många måste stå och vänta. Vi mätte ordentligt så att signalerna inte heller skulle höras från bostäderna runtomkring. 

Tim Nutley

Print Friendly, PDF & Email