Det var många som ville diskutera Akallas framtid när stadsdelen bjöd in till dialogmöte på Akalla torg.
– Nu har de stängt bankomaten också, den sista servicen vi hade här, sade Jan-Erik Gustafsson, en av de boende som var där.

En skylt på en stängd bankomat i Akalla.

Men bankomaten var långt ifrån det enda som diskuterades under dialogmötet. På stora hårda tavlor fanns alla kommande byggprojekt i Akalla utritade, hämtade från stadens webbsida Stockholm växer där alla kommande projekt redovisas.

På torget fanns representanter från Trafikkontoret och stadsdelsförvaltningen för att svara på frågor; Järvas stadsdelsdirektör, Victoria Callenmark, och nämndens ordförande Rashid Mohamed, var båda på plats. Flera avdelningschefer och ledamöter från nämnden var också där.

Annons:

Alla som fyllde i en enkät där man skrev vad man tyckte skulle förbättras i området fick en flaska vatten som tack.
– Busshållplatsen här i Akalla är Stockholms tråkigaste, den måste de göra något åt. De borde lyssna mer på akallbornas förslag, istället för att tvinga på oss deras egna dåliga förslag, sade Adolfo Ovalle, som var en av alla som fyllde i en enkät.

Protesterna mot att ICA-butiken i Akalla har stängts, där också annan samhällsservice fanns, har varit omfattande. Så när ordföranden i exploateringsnämnden tillika vice finansborgarråd, Anders Österberg, som själv bor i Akalla, kom var det många som ville tala med honom. Han meddelade att staden satt i förhandlingar med Coop ”och andra butikskedjor” och lovade besked inom kort. Men en butik kan öppna tidigast strax efter årsskiftet.

Anders Österberg talar med en äldre dam.

Bengt Ohlsson, S, ersättare i stadsdelsnämnden, var dock inte särskilt optimistisk inför framtiden:
– Det är nog inga problem att få hit en temporär butik, men hur ska någon ha råd att hyra lokalerna sedan de har renoverats. Tänk bara på Tempo i Husby, den lokalen har stått tom i flera år.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email