Ung kvinna i långt lockigt hår utomhus i Tensta.

Tenstabon Lima Habib har synts här och var på olika tillställningar i Järva med sin kamera. Hon har fotografering både som hobby och arbete.
– Det är jättekul att fotografera och filma, varje gång lär man sig något nytt. 

Lima är född i Afghanistan, men är uppväxt på Tisslingeplan. Hon har bott på olika ställen och nu är hon tillbaka i Tenstas högsta hus mitt i centrum.
 – Tensta är mitt hem och jag har en vidunderlig utsikt över mitt område. Jag skulle kunna sända live från mitt fönster. Jag skulle inte kunna se mig själv växa upp någonstans. Denna plats är i mitt hjärta.

Lima studerar till grundskolelärare F-åk 3 och driver samtidigt det egna instagramkontot itisalocalthing. Lima har alltid varit intresserad av det estetiska, ända sedan hon var liten filmade sig och sina kusiner. 

Annons:

– Jag gick en ettårig kurs på Röda Korsets Folkhögskola och då gjorde jag ett projektarbete i Sydafrika. Sedan studerade jag film och det blev en dokumentärfilm om Ugandas flyktingpolitik. Den visades under Järvaveckan 2018. 

Hon har länge drömt om att få resa till Afghanistan och fotografera

Hon har länge drömt om att få resa till Afghanistan och fotografera, men sedan talibanerna tagit tillbaka makten är det omöjligt.
 – Jag vill så gärna visa den vackra naturen, matkulturen, klimatet med alla olika årstider och kvinnornas fina hantverk. Man kan åka skidor året om uppe i bergen och tänk, granatäpplen växer vilt.

Lima vill gärna arbeta som fotograf och hon har fått en hel del hjälp på vägen.
 – Jag är så tacksam att jag fått jobba ihop med Aysha och Deqa Abukar från Womenisa och Bling. Det är tack vare deras events som jag har fått många nya kontakter som hjälpt mig.

Aysha känner hon sedan hon gick i skolan.
 – Jag gick i samma klass som hennes lillebror i mellanstadiet och Aysha hade anordnat ungdomsaktiviteter och workshops i Tensta träff. Hon visade en film jag minns som hette American History X och efteråt hade vi diskussioner. Det var saker som berörde oss och vi fick något att göra , annars var det brist på aktiviteter för unga. 

Nu fotograferar hon på privata fester och bröllop, men hon har även fotat åt Folkets Husby och andra uppdragsgivare.
 – Jag drömmer om att resa runt om i världen och fotografera, helst till Afghanistan, Pakistan, Iran och Asien. Den verkligheten berör mig, säger hon.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email