Det var stor publik när dansgruppen gjorde sin entré. De visade bland annat upp chilensk folkdans, flaggdans och en populär dans från Påskön.

  – Vi blev inbjudna till festivalen. Vårt namn, Entre Fronteras, betyder mellan gränser och det passar ju perfekt att vara här i mångkulturella Husby, säger Marjorie Adasme Bascur som startade dansgruppen. Här märks det att man tycker om att ta del av varandras kulturer.

Gruppen har även varit med i TV-satsningen Talang

Annons:
Annons:

Marjorie är bosatt i Fittja och har mer än 20 års erfarenhet av dans. 

 – Jag har tillhört olika dansgrupper genom åren och för nio år sedan startade jag den här. Nästa år firar vi tio års jubileum.

Gruppen har även varit med i TV-satsningen Talang. Förutom att de uppträder runt om i Sverige på fester och festivaler har de rest i Europa i med sin show. De har till exempel varit i Malaga och snart bär det av till Frankrike.

Gruppen visade upp Chiles nationaldans på scenen

 – Det var första gången som Talang visade chilensk folklore och det var för fyra år sedan. Vi blir alltid kontaktade för bokningar efter varje föreställning. Vi har varit med i Hammarkullekarnevalen som är Sveriges största karneval. Nu närmar sig Chiles nationaldag, den 18 september, och det är inför den ska vi åka till Frankrike och uppträda. Det ska bli jätteroligt, säger Marjorie.

Gruppen visade upp Chiles nationaldans på scenen. Den kallas Cueca och har sedan 1800-talet dansats på nationaldagen av både gammal som ung.

 – Det är en kärlekssaga som handlar om en tupp och en höna som blir kära i varandra. Hönan spelar lite svår till i början, sedan ger hon med sig och de blir ett kärlekspar. Det är mycket kärlek i sångtexterna också, berättar Marjorie Adasme Bascur. De flesta deltagare i gruppen med dansare har chilenska rötter. Vi har alltid nya elever som vill lära sig traditionell dans.

Krista Sirviö

 

Print Friendly, PDF & Email