Ordningsvakter och väktare borde utbildas av Rädda Barnen.

Säg att en tjej eller kille på 20+ utbildats på kort tid till väktare eller ordningsvakt. Det är mycket ”macho” i utbildningen, mycket ”vi utbildar för värsta-situationer”.  De andra situationerna är ju inget att prata om eller träna på, säger handledarna.  Alla håller med och tränar på diverse värsta-situationer, inte minst tekniken att öka muskelkraften vid ingrepp.

Sedan kommer första jobbet i en galleria, mitt i stort folkvimmel. Säg att det är du, bara som exempel. Du är taggad när du rör dej i trängseln. Flera gånger vill du ingripa, men du ser att situationen löser sej själv. Du vill snabbt uppfatta vilka situationer som riskerar att bli värsta-situationer innan de blir det.

Då börjar det! Du vill stoppa situationer, men är ibland den som skapar dem. Och då, vem kan stoppa dem? Snart  grips du av panik och  döljer det bakom tom prestige. Du upplever att allt och alla är emot dej. Då börjar du skrika, ge order, rycka och slita i folk hur små de än är. Du hör inte de kloka som ber dej ta det lugnt utan ger också dem order de inte förstår och hånar. Det är då det filmas. Resten vet du..

Annons:

Tänk så mycket som kunnat ha varit annorlunda om du  fått prata om bästa-situationerna i utbildningen och  träna på att kommunicera med små och stora,  lära dej av äldre kolleger.

Blivande vakter borde inte dyka upp som om de landat från månen.

Unga väktare och ordningsvakter behöver mer utbildning för att vakta i gallerior med mycket folk och annan än den macho-männen ger! Förstår inte väktarnas uppdragsgivare det? Rädda Barnen och andra kunde säkert i sin verksamhet ha mycket att ge. Blivande vakter borde introduceras i sin omgivning och inte dyka upp som om de landat från månen. Kan Zlatan, Ronaldo och Messi ta en liten kille i hand när de går ut till tuffa matcher som påminnelse att ta det lugnt, kan inte vakter göra likadant? De borde i alla fall träna sej att prata med tonåringar.

Karl-Gustav Köhler
Print Friendly, PDF & Email
Annons: