Kvinnor på en bänk

I god tid började kvinnorna samlas utanför simhallen. Den ena efter den andra med badkläder i väskan anslöt. Nu har simkursen för kvinnor i Tensta startat. Första gången var igår.
– Vi tar emot två grupper idag, först klockan 19 och sedan en timme senare, sade Ilham Bounjoum, friskvårdssamordnare på Tensta simhall.

För flera var det första gången som de besökte simhallen, andra var mer vana. Sju kvinnoföreningar i Spånga-Tensta deltar och varje förening har sina egna ”badvakter”, som är mer vana simmare.

– Jag är här för första gången, sade en av kvinnorna. Jag följde med eftersom min granne skulle hit och hon kan simma.

Annons:

Stadsdelsdirektören Victoria Callenmark var också på plats, omklädd och redo för träning.
– Ja, jag tänkte passa på och träna i gymmet. Vi hoppas kunna öka intresset för träning allmänt. Många kvinnor har efterfrågat en satsning på hälsa, och simkursen är en del av den satsningen.

Under hösten 2018 anordnades en mycket uppskattad kurs enbart för kvinnor i Tensta simhall. Sedan dess har olika kvinnoföreningar velat att fler ska få möjlighet att bli vana vid vatten och lära sig simma. Men nya regler för vilka föreningar som får boka simhallen har fördröjt processen.

– Nu har vi fått till ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningen, Idrottsförvaltningen och simsällskapet Järva Crocodiles, som är anslutna till Riksidrottsförbundet och Svenska simsällskapet, som gjort det möjligt, säger Victoria Callenmark.

Det blir fyra kurstillfällen före sommaruppehållet. Sedan ska stadsdelsförvaltningen utvärdera satsningen och målet är att fortsätta kursen under hösten.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Simkursen pågår i Tensta sim- och idrottshall den 5–26 maj på torsdagar klockan 18.30–21.00. Endast kvinnor får vara i bassängen under den tiden. 60 kvinnor från 14 år och uppåt ska gå utbildningen före sommaren.

Vatten i en simbassäng
Print Friendly, PDF & Email