Det nybildade nätverket Kunskapslyftet vill att fler från Järva vidareutbildar sig efter gymnasiet. Två gånger per år ska nätverksträffar anordnas, där man har chansen att träffa alumner från området. Nästa lördag är det premiär för det allra första evenemanget på Kista Träff.

År 2020 hade endast 42,9 procent av invånarna Spånga-Tensta i åldrarna 25-64 eftergymnasial utbildning, och 36,6 procent av invånarna i Rinkeby-Kista. Jämförelsevis ligger siffran på 72,1 procent på Kungsholmen. Det tycker killarna bakom Kunskapslyftet är ett stort problem.

– Det handlar både om att man inte väljer att studera vidare, men också att man inte är behörig att studera vidare, säger Suhayb Abdullahi Yasin, som är en av initiativtagarna.

Annons:

Därför har Suhayb och hans vänner skapat nätverket Kunskapslyftet, där tanken är att anordna evenemang där man ska få chansen att träffa alumner och motiveras till att studera vidare efter gymnasiet.

Folk från orten hjälper folk i orten, det är vår vision

– Tanken är att vi ska ha två evenemang per år, kort före sista anmälningsdagen till Sveriges universitet och högskolor. Det ska vara lite som Gymnasiemässan fast för högskolan, säger Suhayb Abdullahi Yasin.

Lördagen den 2 oktober är det premiär för det allra första evenemanget på Kista Träff. Där kommer man bland annat kunna ta del av tre panelsamtal om olika yrkesbranscher.

– Vi kommer såklart också mingla för att skapa chansen till dialog mellan alumner och intresserade, och sedan avsluta kvällen med ett debattsamtal mellan olika förebilder från området.

– Alumnerna är själva från förorten och det är viktigt för vi vill att man ska kunna relatera till dem. Folk från orten hjälper folk i orten, det är vår vision, säger Suhayb Abdullahi Yasin.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email