De som målar muralen står tillsammans.

Hon kunde ha stretat på i vinterblåsten mellan bostaden i Tensta och arbetet på Kulturcentrum i Hallonbergen. Men istället står Isabel Rozada i en gränd i Havanna och arbetar på en muralmålning tillsammans med två konstnärsvänner.

I höstas började Isabel och hennes kubanske pojkvän chatta på internet om ett gemensamt konstprojekt. Vid årsskiftet hade planerna blivit så konkreta att Isabel satte sig på ett plan till Havanna. 

– Det finns inga bra färger på Kuba så jag köpte med mig allt från Sverige, berättar hon.

Annons:

Det blev en extra resväska och sammanlagt ett bagage på lite över 60 kilo – det mesta material och färg.

Det började med två workshops för barn i stadsdelen Habana Vieja (Gamla Havanna). Språket var inget problem eftersom Isabels pappa kommer från Uruguay.

– Jag ville att barnen skulle skapa fritt och lyfta fram sin vision och sina drömmar om sin stadsdel. De var jätteentusiastiska och väldigt kreativa. Kanske blir konstverken från våra workshops en egen utställning någon gång i framtiden.

Muralmålningen ska spegla kvarteret och människorna som bor där

– Men framför allt blev barnens arbete vår bildbank och inspirationskälla när vi gick vidare med muralmålningen.

Att få tillstånd att måla den tomma väggen till en gammal skola var inte det lättaste. Den kubanska byråkratin maler långsamt. Men till sist hade alla instanser sagt ja.

Muralmålningen ska spegla kvarteret och människorna som bor där.

– Hela kvarteret är intresserat och många boende stannar till och frågar hur det går.

När Nyhetsbyrån Järva besöker konstnärerna börjar kvarterets husfasader ta form på väggen.

– Tanken är att en del av invånarna ska fogas in i muralmålningen. Vi gick runt med en kamera och tog bilder på alla som ville vara med, berättar Isabel.

Muralmålningen representerar Habana Vieja under den internationella konstbiennalen

Nu har muralmålningen dessutom fått ett fint erkännande. Den representerar stadsdelen Habana Vieja under den internationella konstbiennalen som pågår fram till april.

Jorge Arias och Albert Sanchez Regueira är två lokala konstnärer som arbetar på muralmålningen tillsammans Isabel Rozada.

– Att konstnärer från två kontinenter kan interagera på det här sättet ger alla inblandade nya erfarenheter, säger Alberto.

– Här blandas olika stilar och tekniker från två kulturer i två olika världsdelar. Jag önskar att den här typen av samarbete kunde förekomma oftare, säger Jorge.

I mitten av februari är Isabel Rozada hemma i Tensta igen – med ett stort hål i den privata kassan. Hon har betalat allting själv:  resa, boende och material.

– Jag sökte stipendium, men fick avslag. Det var lite snopet. Det handlar ju trots allt om ett internationellt samarbete mellan två stadsdelar som brukar klassas som utsatta.

Väl hemma i Tensta vill hon gärna förverkliga en gammal dröm:

– Det finns en lång, tråkig vägg i Hjulsta mellan kolonilotterna och grundskolan. När jag gått förbi har jag ofta tänkt att den här väggen skulle man måla. Jag tror att kulturen får ett annat värde om man får vara med och forma sin egen stadsdel.

Leif Oldenburg, Havanna
Print Friendly, PDF & Email