Akalla tunnelbanestation
Birgit Ståhl-Nyberg har utsmyckat Akalla tunnelbanestation

Akallas tunnelbanestation illustrerar samhället med arbete och normer. Husby har sina skärgårdsbåtar, och Kista sina lutande skulpturer. 
– Poängen är att man lätt ska känna igen sig, säger Sven Einarsson på Husby konsthall.
 
Den som kommer till Kista med tunnelbanan möts av 16 meter höga skulpturer som är skapade av Lars Erik Falk. De har en lutning på exakt 73 grader, något som är viktigt för konstnären. Syftet är att de varken ska vara statiska eller fallande. Utöver det har Lars Erik Falk även färgsatt hela stationen. Om man pendlar in till Stockholms centrum möts man på morgonen av orange och rött som ska vara uppiggande och på vägen hem ser man de lugnande färgerna blått och grönt. 

Lars Erik Falks lutande skulpturer

Sven Einarsson på Husby konsthall förklarar att konsten är en del av stadsdelarnas historia. Längs spårväggarna i Husby finner man skärgårdsbåtar som är målade av Birgit Broms 1977.
– När man ser skärgårdsbåtarna så vet man att man är framme i Husby. 
 
Birgit Broms tyckte dock att det behövdes något mer och hennes dotter Helen Broms Sandberg kompletterade verket 16 år senare med  rosor som gjutits in i plast och sitter på väggarna.   

Birgit Broms skärgårdsbåtar

Sven Einarsson säger att konsten fyller en funktion, det är ett sätt för människor att stanna upp och tänka på något annat än sitt vardagsliv med stress och måsten. Han menar att konsten ska säga någonting om världen men han anser inte att skärgårdsbåtarna säger så mycket om Husby längre. 
– De är ju från 1970-talet, en tid då Husby ansågs vara världens modernaste stadsdel, men det har förändrats över tid. Det har fått en annan status nu. 
 
Vid frågan om vad han hade velat se istället säger Sven Einarsson att det hade behövts en medborgardialog.  
– Jag hade velat se konst skapad av dem som bor i området, för att visa på att tiden har gått framåt. 
 
Vid slutstationen Akalla finner man sex stora keramiska bilder, signerade Birgit Ståhl-Nyberg. De illustrerar ett normativt samhälle och de förväntningar som finns på kvinnor och män. På ett av verken skildras mannens ideal där han både ska vara äventyrlig, ägna sig åt idrott och vara en god familjefar. En annan illustration visar kvinnans uppvaknande från ett passivt objekt till en fri kvinna som delar ut flygblad med texten “Tillsammans är vi starka”.

Kvinnor avbildade av Birgit Ståhl-Nyberg

Särskilt tydligt blir det i en av bilderna där en kvinna ses släpande på matkassar medan männens vardag illustreras med stressade portföljbärare. Birgit Ståhl-Nybergs illustrationer är baserade på vardagen och många kan nog känna igen sig i dem. 

Jonna Ekström

Print Friendly, PDF & Email