skådespelare står bland kuddar i rosa belysning
Sharmarke Elmi, Beri Gerwise, Vilgot Paulsen och Nathalie Ifter Salomonsson.

”Klicka” är en teaterföreställning om kärlek, sex och relationer riktad till unga som i höst spelas på Kulturhuset Stadsteatern Husby med premiär nu i helgen. Bland skådespelarna finns till exempel Sharmarke Elmi från Tensta. Nyhetsbyrån Järva var med på en förhandsvisning med publik och fick ventilera lite med skådespelarna efteråt.

Föreställningen tar sig an de ständigt aktuella frågorna kring intimitet, kärlek, relationer och sex med ett samtida berättargrepp och musikalisk inramning av ingen mindre än Cherrie. Fokuset är individuellt och inlyssnande, samtycke en självklarhet, men samtidigt utan att ge några konkreta svar. Av olika skäl riktar sig föreställningen främst till ungdomar, men föreställningens tematik har universell relevans.

Dramatikern Hanna Nygren ska enligt uppgift ha gjort ett omfattande arbete med att intervjua och få många ungdomar att öppna sig anonymt för insamlandet av berättelser till föreställningen. Det är dessa historier, 100 % sanna, som gestaltas av skådespelarna Sharmarke Elmi, Beri Gerwise, Nathalie Ifter Salomonsson och Vilgot Paulsen på scen under de cirka 75 minuter som teatern pågår. De turas om att förmedla de dokumentära historierna genom att kretsa kring scenens epicentrum, en slags rosa tygkrona i taket, som för tankarna mot det inre känslolivet eller varför inte hjärtats gemak?

Andra gånger skiftar roller så att ensemblen återberättar en annan del av samma verkliga persons historia

Genom att växla vem av skådespelarna som har huvudrollen rör de sig sedan runt i rummet, dansar, hoppar och agerar utifrån den aktuella känslostämningen. Ibland förmedlar bara en karaktär berättelsen, andra gånger skiftar roller så att ensemblen återberättar en annan del av samma verkliga persons historia och gestaltar den utifrån sin kropps tillskrivna eller uppfattade koder.

Det upplevs pedagogiskt kring ämnen som annars kan vara känsliga eller svåra att prata om, inte minst som ung. Fler i publiken – och förmodligen även skådespelarna själva – kan identifiera sig bättre med avsändarna när budbäraren skiftar.

Humor och överdrivna rörelser hjälper till att avdramatisera det som blir pinsamt ”fel” i exempelvis sexdebuten och samtidigt ges utrymme att dröja kvar vid de scener och teman där mer normkritiska perspektiv lyfts fram. Som att en tjej var tillsammans med en tjej tidigare och nu är ihop med en kille, eller tjejen vars föräldrar vill att hon ska träffa en muslimsk kille trots att de själva ej praktiserar tron. Vid en scen viskar skådespelarna varsin hemlis till publiken som sitter i kuddförsedda hörn. ”Jag tror aldrig att jag har varit kåt”, är ett av flera exempel på den bredd av erfarenheter och perspektiv som föreställningen återspeglar. Även om det alltid finns fler. Ett budskap som tycks genomsyra citat, skämt och pinsamma episoder är det stundtals svåra, men avgörande, i att våga följa sitt hjärta.

Bild: Senay Berhe

Det finns alltid behov av äkta berättelser

Efter genomdragningen framför provpublik – en till synes uppslukad men ganska tystlåten gymnasieklass – får Nyhetsbyrån Järva chans att prata med skådespelarna i ensemblen.

Finns det ett behov av en sådan här föreställning tror ni?
– Ja absolut, det finns alltid behov av äkta berättelser, vissa saker är fortfarande tabu, säger Beri Gerwise som bland annat medverkat i Netflixserien Young Royals.
– Det är viktigt att höra att man inte är ensam, fyller någon annan i och de andra håller med.

Vilgot Paulsen menar att föreställningen inte försöker komma med några färdiga svar.
– Vi undersöker tillsammans. Det är ju svårt.

Förutom att en av skådespelarna (Sharmarke) är från området, känns inte den lokala kopplingen självklar.

Varför sätts den upp här?
– Målgruppen i Husby är 15–25 år. Det kanske inte är självklart att det pratas om de här frågorna i hemmen, förklarar teaterns producent Josefin Lagerwall som även berättar om den fördjupande workshop som finns att boka i samband med skolvisningarna.

Samtidigt innebär det en press att stå upp för dem

Hur påverkar föreställningen och de här berättelserna er som skådespelare?
– Vi har hört historierna innan. Att de är sanna gör att man får lättare förståelse för personerna, säger Sharmarke.
– Det gör det lättare att berätta när man vet att de är äkta, säger Nathalie Ifter Salomonsson.
– Samtidigt innebär det en press att stå upp för dem. Regissören Johan (Paus reds. anm.) har varit noggrann med att dröja kvar vid historierna, att inte skynda förbi. Och de unga är ju mitt i dem, säger Beri Gerwise.

Skådespelarna verkar eniga om att det inte är några lätta ämnen som berörs, speciellt inte för den ålder som de unga befinner sig i, och att det faktiskt är ganska skönt att ha denna tid bakom sig.
– Samtidigt kan jag sakna den där känslan av att vara på en fest och ”allt kan hända”, säger Vilgot.

David Johansson

Klicka har premiär den 2 september och visas åtminstone fram till den 21 oktober. Föreställningen är från 14 år.

Print Friendly, PDF & Email