Nej, det är omöjligt. Men deltagarna i söndagens kortkurs i journalistik fick lära sig några av hantverkets grunder. De berättar om hur de upptäckt kursen och vad de hoppas få lära sig under dagen.

Kursen började med en genomgång om bland annat vikten av lokaljournalistik, vad som skiljer en journalist från en kommunikatör, och hur en journalist skriver. De fick också  konkreta verktyg och knep om hur man kan intervjua människor, och rapportera om olika sorters händelser. Praktiska övningar följde; korta intervjuer, skriva en notis av ett pressmeddelande och sedan skriva en insändare om detsamma.

Daniela Hedström, studerar till lärare :

Annons:

– Jag såg ett inlägg på Facebook om att kursen skulle hållas. På min utbildning läser jag vissa kurser tillsammans med dem som studerar till kommunikatörer, och jag vill gärna bredda det jag lärt mig. Jag har en känsla av att journalister arbetar lite mer objektivt med information än vad kommunikatörer gör.
– Min förhoppning är att jag får några verktyg för att komma över mina egna hinder och få fart på min skrivprocess, kanske höra lite hur de andra på kursen gör. Några praktiska tips om hur man till exempel gör för att få ur sig en text till en bestämd deadline vore också bra att få.

Anders Cardell, arbetar på en gymnasieskola som socialpedagog:

– Jag har skrivit en hel del insändare till Nyhetsbyrån Järva. Jag tycker att tidningen gör ett jättebra jobb,  det är fantastiskt hur människorna som bor i Järva verkligen får komma till tals i den.
– Jag skulle vilja lära mig hur man tänker som en journalist, hur man får sin text mer objektiv. När man skriver insändare är det ju ofta baserat på ens egna känslor inför ämnet. Ser mycket bland tonåringarna jag arbetar med som jag skulle vilja få fram.

 

Marketta McNeese, pensionerad frisör och undersköterska:

– Jag hittade information om den här kursen på Facebook. Jag skrev väldigt mycket som ung i Finland, och skulle gärna vilja hitta tillbaka till den typen av skrivande igen.

 – Jag flyttade till Tensta i somras, och jag slogs av hur snedvriden medias bild av livet och människorna här ser ut. Den bilden vill jag gärna vara med och förändra, till en mer sanningsenlig. Jag hoppas att få lära mig allt om hur man skriver artiklar, gör intressanta intervjuer med mera. Jag har ingen utbildning alls inom skrivande, men jag vill gärna lär mig mer. Det är aldrig för sent, eller hur?

Omar Abdirizak, arbetar som verksamhetschef på fritidsgården Blå Huset i Tensta:

– Jag såg inslaget om kursen i tidningen. Chansen att få en inblick i hur lokaljournalistiken i min favorittidning fungerar ville jag inte missa! Jag ser så mycket bra som händer i området, som aldrig når ut till folk som inte bor här i andra medier.

 – Jag skulle gärna skriva för Nyhetsbyrån Järva i framtiden, helst om ungdomskultur och liknande, för att hjälpa till att stärka bilden av det som är bra. 

 
Annika Skarf (som gick Nyhetsbyrån Järvas första kurs 2018)


Print Friendly, PDF & Email