Ahmed Abdirahman

Ahmed Abdirahman har tilldelats 2021 års Hederspris av Raoul Wallenberg Academy. I sitt tacktal vände han sig till förintelseöverlevaren Tobias Rawet, och bjöd in honom till Tensta.
– För där finns det människor som också har flytt krig, fördomar, hat och förföljelse. Jag tror de skulle ha stor nytta av ditt engagemang.

Organisationen som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter arrangerar utbildningar för unga och delar varje år ut Raoul Wallenbergpriset till någon som arbetar i Sverige i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde.

I år fyller Raoul Wallenberg Academy 20 år och i samband med detta delar organisationen ut ett Hederspris till en person som gjort en betydande insats inom de områden som akademin arbetar med. Pristagare är Ahmed Abdirahman som tilldelas utmärkelsen med följande motivering.

Annons:

Han mobiliserar medborgare till delaktighet och rustar demokratin för framtiden

”Ahmed Abdirahman är entreprenören och eldsjälen som ständigt visar hur man konkret kan verka för samhällsförändring. Genom sitt arbete som grundare och VD för Stiftelsen The Global Village och mötesplatsen Järvaveckan, mobiliserar han medborgare som står såväl nära som långt ifrån politiken, till delaktighet och rustar demokratin för framtiden. Ahmed Abirahman som tidigare har gått Raoul Wallenberg Academys ledarskapsprogram, säger att hans kunskaper om värdebaserat ledarskap och civilkurage har betytt mycket för honom och det förändringsarbete han numera bedriver för alla människors lika värde.”

– Jag är otroligt hedrad och tacksam för det här priset. Det är en stor ära. Raoul Wallenberg har gjort stort intryck på mig, sade Ahmed Abdirahman vid prisutdelningscermonin som livesändes på fredagen.

Han vände sig också direkt till årets Raoul Wallenberg pristagare, förintelseöverlevaren Tobias Rawet, och bjöd in honom till Tensta.
– Jag hoppas du kommer till Tensta också och till andra förorter så de får höra den här berättelsen. För där finns det människor som också har flytt krig, fördomar, hat och förföljelse. Jag tror de skulle ha stor nytta av ditt engagemang.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email