Restauranger och andra lokala småföretag är några de verksamheter som drabbats ekonomiskt av Coronaviruset. I Järva märker restaurangägarna av pandemin, men de fortsätter laga mat och hålla öppet.

Indisk/Pakistanska restaurangen Punjabi Masala i Tensta har inrättat ett helt nytt system för att hantera minskningen av antalet matgäster. Genom sin hemsida informerar de potentiella gäster om att det nu går att sms:a middagsbeställningar, betala med swish och få maten levererad hem till dörren.

Vi har det svårt nu. Det är nästan inget folk i hela centrum

Annons:

Hassan Aden som är ägare till Karmel restaurang, som serverar somalisk mat i Tensta centrum, säger att även de kan erbjuda hemkörning av mat så länge det är i Järvaområdet.
– Vi har det svårt nu. Det är nästan inget folk i hela centrum.

Samma sak är det i Rinkeby. Flera restauranger på torget vittnar om tomma bord och kassaapparater. Jemenitiska restaurangen Maida är en av få som överlevt hyrorna på Rinkebystråket, men de påverkas starkt av Corona-pandemin. 

Vi går bara minus, minus, minus nu

– Vi går bara minus, minus, minus nu. Vi täcker inte ens personalkostnaderna. I vanliga fall har vi öppet till tio på kvällen men nu har vi fått stänga klockan sju flera dagar. Som det är nu går det inte, men vi avvaktar de kommande veckorna och ser vad som händer, säger Sami Nure som är ägare till restaurang Maida.

På sociala medier cirkulerar flera initiativ för att stötta lokala restauranger och småföretagare. Stockholms stad har i förra veckan ändrat reglerna för uteserveringar och gjort det tillåtet att äta utomhus redan nu. Tidigare år har inte uteserveringarna haft tillstånd att öppna före den 1 april. 

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email