Den järvabaserade organisationen BLING Startup har tillsammans med nyhetssajten Breakit initierat entreprenörstävlingen Shift för ett mer inkluderande näringsliv. Över 1000 entreprenörer anmälde sig till tävlingen och 400 av dem har gått vidare – flera är från Järva.

I början av februari drog organisationen BLING Startup och nyhetssajten om det nya näringslivet Breakit igång initiativet Shift. En tävling där man ges möjlighet att pitcha en idé inför några av Sveriges tyngsta investerare och där det i potten ligger flera miljoner i möjliga investeringar. 

Visionen är att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med ortens och landsortens entreprenörer.

Annons:

Visionen är att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med ortens och landsortens entreprenörer. Shift vill demokratisera kapital genom att skifta flödet av investeringar från slutna homogena grupper och traditionella nätverk, till entreprenörer som normalt inte nås av riskkapital. Exempelvis kvinnor, minoriteter och människor som bor utanför storstadskärnorna.

Shift menar att grundare med minoritetsbakgrund och kvinnor länge har förbisetts och underskattats som entreprenörer trots att de löser problem och bidrar till jämlik och jämställd ekonomi. Detta har lett till en skev fördelning av riskkapitalet där den svenska techsektorn är ett tydligt exempel på detta, då bara några få procent av riskkapitalet investeras i kvinnliga entreprenörer. 

Den skeva fördelningen finns också geografiskt.

Men den skeva fördelningen finns också geografiskt visar en undersökning som Breakit gjorde i januari 2021. Där framgår det att knappt två procent av de ledande riskkapitalbolagens investeringar gjorts i bolag utanför storstädernas city-kärnor.

Idén med Shift är att etablera en bestående plattform som genom inkluderande kapital och entreprenörskap ska bryta ett växande socialt utanförskap och istället skapa ekonomiskt tillväxt, välstånd, inkludering och jämställdhet.

För en vecka sedan gick anmälningstiden för tävlingen ut och 264 anmälningar från över 1000 entreprenörer kunde räknas. Av dessa gick 152 teams, alltså 400 entreprenörer vidare till den första delfinalen av Shift. Av dessa teams, eller grupper, som gick vidare i tävlingen kommer elva från Järva.

Vi listar dem nedan:

Conject
Grundare: Mbwenga Maliti
Ort: Rinkeby

Disposable Syringe
Grundare: Abdirahman Siyad
Ort: Kista

East Solar Energy
Grundare: Ahmed Siad Barre
Ort: Spånga

Fitness Pro Live
Grundare: Kijafa Crumble
Ort: Spånga

Freshup
Grundare: Milqias Habte, Robin Serbessa
Ort: Kista

Förortsentreprenörer
Grundare: Mustafa Zatara
Ort: Rinkeby

Rent a swag
Grundare: Emil Silverflod, Asila Jabir
Ort: Visby / Rinkeby

Vehicle charge grid
Grundare: Mashour Afaneh, Muhammed Afaneh
Ort: Kista

What´soup Stockholm
Grundare: Veronica Stiernborg, Sila Özgüven
Ort: Husby

Inget namn bestämt
Grundare: Khalid Mohamed, Mohamed Muse
Ort: Tensta

Inget namn bestämt
Grundare: Carina Angelkvist
Ort: Kista

Eleni Terzitane

Print Friendly, PDF & Email