Idag firade Järva discgolfpark sitt 30-årsjubileum med ett öppet hus för medlemmar och besökare.

På plats fanns banans grundare, bröderna Mats och Jonas Löf som hade tagit med sig gamla discgolf frisbees.
– Idag har vi bjudit in medlemmar till att hälsa på, säger Mats Löf.

Mats Löf har varit aktiv inom sporten sedan 1979 och drivit Järva DiscGolfPark sedan dess officiella etablering 1995.

Annons:

Bröderna Löf såg potential i det då nedgångna området i Järva. En plats som tidigare varit soptipp, övervuxen med sly, buskar och ogräs. Utan statligt stöd tog de saken i egna händer. De omvandlade marken till en vacker parkmiljö med en bana som blivit internationellt hyllad.

Järva discgolfpark har sedan dess vuxit till att bli en av världens mest ansedda discgolfbanor. Den har rankats topp 10 globalt och lockar spelare från Järva till entusiaster från Upplands Väsby, Bromma och innerstan.

Trots framgångarna står banan inför utmaningar

– Många från Järvaområdet brukar promenera förbi. Vi vill att fler från området ska komma, säger Mats Löf. 

Bygget utanför blockerar tillgången till banan för Järvabor. Tidigare kunde de promenera förbi och se banan, men nu är det inte lika lätt. Förutom discgolf erbjuder parken även ett café och ett lugnt grönområde.

– Även om du inte vill spela discgolf så kom hit och ät, uppmanar han.

Trots framgångarna står banan inför utmaningar. Begravningsplatsens yta har minskat banan. Discgolfbanan som tidigare hade 27 hål har nu bara 18. Om planerna för begravningsplatsens utvidgning fortsätter kan banan behöva minska ytterligare.

– Vi har föreslagit att de kan bygga längst Akalla länken. Marken där är mer optimal än golfbanan, men det återstår att se hur det blir, säger Mats Löf.

Framtiden för hela banan är osäker, men ändå fortsätter engagemanget. Banan har återkommande medlemmar turneringar varje vecka, samt tävlingar varannan vecka som många ser fram emot. Järva discgolfpark är inte bara en bana, det är ett exempel på hur engagemang och långsiktigt arbete kan förvandla en plats och skapa gemenskap. 

Khadijah Mire