”Jag tror att många kan känna igen sig i texterna”

Artikel/Kultur

En plats ett rum heter ett av verken i Tensta konsthalls utställning Phantoms of the Commons. Det är korta dagboksanteckningar, skrivna under 42 dagar.
– Det handlar om Adam under en period när det har gått åt helvete. Men jag tror att många kan känna igen sig i hans funderingar, säger Aman Niel, textförfattaren och mannen bakom verket.

Aman är ingenjören, som bytte väg och istället utbildade sig för att skriva manus till film och teve.
– Nu senast har jag regisserat och skrivit en kortfilm, som jag håller på och klipper. Men jag har jobbat som gymnasielärare i många år, det går inte att leva på skrivande.

I En plats ett rum får vi följa Adam och hans liv. Han har precis separerat från ett förhållande.
– Det blir en massa tjafs om lägenheten, hur de ska dela på vinsten, sådant som kan hända i Stockholm.

Adam hamnar hemma hos mamma igen och det är inte okomplicerat.
– Han flyttar vidare till sin bror, den ”duktige sonen”, men det är inte heller lätt.

En oundviklig fråga är om Adam i själva verket är han själv?

Istället flyttar han hem till Hamza, barndomskompisen.
– Men även han har gått vidare, och Hamzas flickvän börjar undra hur länge Adam tänker bo kvar där…

Dramat tätnar. Adam flyttar tillbaka till brorsan och spänning uppstår mellan Adam och brorsans fru. Utan att spoila hur det slutar, så säger Aman att det blir en emotionell upplösning.
– Adam lägger ner stridsyxan, kan man säga.

En oundviklig fråga är om Adam i själva verket är han själv? Aman säger att svaret beror på hur han känner sig. Ibland säger han att det är han och en annan gång att det är en uppdiktad figur.

– Det är det som är så bra med konst. Men ja, det är väldigt mycket jag. Inte händelserna, utan tankarna och funderingarna.

En plats ett rum började som ett filmmanus

En plats ett rum blev utvalt att vara en del av Tensta konsthalls utställning, men Aman säger att egentligen är det film som är ”hemma” för honom. Det finns många nya bolag som satsar på unga filmare idag. Kortfilmen, som han skrivit manus till och regisserat, och nu håller på att klippa klart, är inte hans enda projekt.
En plats ett rum började som ett filmmanus och blev sedan verket på Tensta konsthall. Jag jobbar nu på ett manus till en teveserie där texternas karaktärer håller på att utvecklas. Inspelning är planerad under 2022. 

Och Adam finns med överallt.
– Ja, det började med en långfilm, han dyker upp även i kortfilmen och serien handlar om honom. Allt är nära kopplat till En plats ett rum. Man får gräva där man står.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs ett utdrag här.
Alla texter kan läsas på sidan enplatsettrum.com eller instagram @enplatsettrum.

Utställningen på Tensta konsthall pågår till den 16 januari 2022.

 
 
Print Friendly, PDF & Email